A nagyszabású építkezési munkák ellenére zavartalanul folyik az ítélkezési munka a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, melynek felújítása nemrég kezdődött meg a fővárosban – jelenti a HavariaPress. A Markó utca 25. szám alatti, 1910-ben épült, négy emeletes épület elsősorban az infrastruktúra elavultsága miatt szorul felújításra.

Eredetileg a ház mindössze 100-120 bírósági dolgozónak adott munkahelyet, míg ma körülbelül 200 bíró és 400 egyéb munkatárs dolgozik benne. Így a korszerűtlen berendezések mellett a helyszűke is egyre égetőbb problémát jelent az épületben dolgozóknak.

A bírósági épület részleges felújításai már a rendszerváltás óta folytak, így például 2000-ben új tető került a tömbre, s néhány éve a külső felújítás is lezajlott. A belső renoválást ez évben kezdték meg, ez várhatóan három évet vesz igénybe. Az építkezést mindvégig úgy próbálják szervezni, hogy a bírósági munkaközben akadálytalanul folyhasson. A felújított épületben a tárgyalók kerülnek az alsó szintekre, míg az alagsorban az irattárak, a legfelső szinten pedig a bírói dolgozók lesznek majd. A mellékbejáraton mozgáskorlátozottaknak alkalmas felhajtót is kialakítanak, és folyamatosan dolgoznak az épület belső részeinek akadálymentesítésén is.

Harmincegy új tárgyaló és 25 bírói dolgozó jelenleg már elkészült, s a felújítás további stádiumában mindig azon részlegek bírái költöznek majd az alagsorba, melyeket éppen renoválnak. Dr. Bánhidi Istvánné, a PKKB büntető kollégiumának elnökhelyettese ugyanakkor a hírügynökség érdeklődésére elmondta, hogy tárgyalóhelyiségek átmenetileg sem költöznek az alagsorba.
Egyúttal közölte, a bíróság előre is elnézést kér azoktól, akiknek
valamelyik tárgyalását az építkezés miatt esetleg más tárgyalóban folytatják le, mint ahova azt eredetileg meghirdették. A problémák kiküszöbölése érdekében kérte, hogy minden ügyfél tájékozódjon az épületben kirakott tájékoztató táblákról, melyeken mindig napra készen írják ki az egyes tárgyalások pontos helyszíneit.