Sűrűbb nyugtaadási ellenőrzésekkel, a behajtások hatékonyságának növelésével figyelmezteti az adózókat az APEH: a segítőkész hivatali létnek is van határa. Sok adóhátralékos vállalkozás tapasztalhatja ezt a számlájára érkező inkasszó formájában.

Néhány hete már nem csupán barátságról és a segítségről beszél az adóhivatal, hanem a munka keményebb részéről is, az ellenőrzésekről, a behajtásról és a lehetséges büntetésekről. Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke a Népszabadságnak azt mondta: nem változott meg a stratégiájuk, ám azt elismerte, hogy más is hangsúlyt kapott a hivatal kommunikációjában. Az elnök szerint az adóhatóság célja továbbra sem foglalható össze egyszerűen annyiban, hogy minél nagyobb bevételt produkáljon a költségvetés számára. Az APEH feladata a ténylegesen befolyó és a jogszabályok alapján kalkulálható adóbevétel közötti rés csökkentése. Ez a hiány kialakulhat amiatt, hogy az adózók nem tudnak eligazodni a szabályok között – ekkor kell segíteni tanácsadással. A másik lehetőség, hogy a vállalkozó vagy az állampolgár nem kívánja megfizetni az adót – ez ellen az adó megállapításának és befizetésének kikényszerítésével, vagyis ellenőrzéssel és végrehajtással kell fellépni.

A hátralékok behajtása terén például előrelépett a hivatal, hiszen a bevallott, de be nem fizetett adó is hiányt jelent a költségvetésnek. Az év elejére újabb szakaszába érkezett a hátralékok kezelésével foglalkozó részleg informatikai rendszerének fejlesztése, így a tartozás keletkezését követő nagyon rövid időn belül automatikusan indítják az inkasszót az adózó számlájára.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/330324/