Lekerült a napirendről a konstruktív bizalmatlansági indítvány – közölte az MSZP elnöke a koalíciós pártok csütörtöki egyeztetése után. A szabaddemokraták megerősítették, hogy elfogadják Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki jelölését. Az igazságügyi tárca vezetője és az államfő egyetért abban, hogy a Medgyessy-kormány még harminc napig teljes jogkörrel tevékenykedhet.

Nem lesz konstruktív bizalmatlansági indítvány, a két koalíciós párt arra kéri a köztársasági elnököt, Gyurcsány Ferencet javasolja miniszterelnöknek. Erről Kovács László szocialista pártelnök beszélt az MSZP és az SZDSZ csütörtöki egyeztetése után.

A tanácskozáson szocialista részről a kormányfő-jelöltön kívül Kovács László, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Szekeres Imre alelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter, szabad demokrata részről Pető Iván, az országos tanács elnöke, Horn Gábor, Fodor Gábor és Szent-Iványi István ügyvivő vett részt.

“A köztársasági elnök úr és a házelnök asszony folytattak egy megbeszélést; előtte mindketten alkotmányjogászokkal konzultáltak, és kialakítottak egy közös értékelést (…), amit azóta elhatároztunk, ebbe a keretbe illeszkedik, tehát a konstruktív bizalmatlansági indítvány lekerült a napirendről” – közölte az MSZP elnöke.

Pető Iván elmondta: arra kérik az államfőt, hogy a lehető legrövidebb időn belül tegye meg javaslatát. “Az SZDSZ hivatalosan, formálisan és az előzetes nyilatkozatoknak megfelelően jelezte az MSZP-nek, hogy Gyurcsány Ferencet elfogadja miniszterelnök-jelöltnek, azzal a megjegyzéssel, hogy (…) a koalíciós kormányprogramról, tartalmi kérdésekről a mai nappal kezdődően érdemi tárgyalás indul meg ” – közölte a szabad demokrata politikus.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: az új kormány programjáról, struktúrájáról és személyi kérdéseiről csak a koalíciós konzultációk végeztével fog nyilatkozni. Az eddigi kormányprogram áttekintésének és az új kormányprogram elkészítésének irányítása Hiller István MSZP-alelnök és Pető Iván hatásköre lesz, a koalíciós szerződést Horn Gábor és Szekeres Imre, a kormányzati struktúrát Kuncze Gábor és Kiss Péter tekinti át.

Az Igazságügyi Minisztérium hivatalos, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel egyeztetett álláspontja szerint a Medgyessy-kormány még harminc napig teljes jogkörű, és csak azt követően javasolhat az államfő a parlamentnek új miniszterelnök-jelöltet – mondta Bárándy Péter a távirati irodának.

Medgyessy Péter szerdai lemondása “érvényes a jelen esetben és a 30. napon hatályosul. Tehát a harminc nap alatt a kormány nem ügyvezető, hanem, ha úgy tetszik, “igazi”. Ennek a másik vonzata természetesen az, hogy a köztársasági elnök úr a 30. nap elteltével jelölheti csak a miniszterelnököt” – fejtette ki az igazságügy-miniszter.

A Köztársasági Elnöki Hivatal ezt megerősítve közleményben tudatta, hogy “a miniszterelnök megbízatása (…) harminc napos lemondási idő eltelte után szűnik meg. Ezért a köztársasági elnök megkezdi a parlamenti pártok elnökeivel és országgyűlési képviselőcsoportjaik vezetőivel a szükséges egyeztetést annak érdekében, hogy a miniszterelnök megbízatásának megszűnése, tehát a mai naptól számított harminc nap eltelte után mielőbb javaslatot tehessen az új miniszterelnök személyére.”