Az amerikai bűnüldöző szervezetek szerdán öt magánlakásban és egy internetszolgáltatónál tartottak házkutatást, amit az igazságügyi minisztérium a P2P hálózatokon folyó kalózkodás elleni első szövetségi akcióként jelentett be.

A rendőrök számítógépeket, számítógépes berendezéseket és szoftvereket foglaltak le a Texasban, New Yorkban és Wisconsinban tartott házkutatások során. Az akció célja az az öt P2P hálózat volt, ahol jogvédett filmek, szoftverek, játékok és zenei felvételek illegális forgalmazása folyt, melyeket az Underground Network néven működő csoport működtetett. “A mai házkutatások során felszámoltunk egy kiterjedt társfelhasználói hálózatot, amelyet zenék, filmek, szoftverek és jogvédett művek illegális forgalmazásával gyanúsítunk”, hangsúlyozta közleményében John Ashcroft igazságügyi miniszter, az USA legfőbb ügyésze. “A minisztérium elkötelezett a szellemi tulajdon védelme mellett, ezért fellépünk mindenki ellen, aki jogvédett anyagokat lop, hiába bújik a P2P hálózatok névtelensége mögé.”
Az akció nem a jól ismert nyilvános fájlcsere szolgáltatók, mint a Kazaa vagy a Gnutella ellen irányult, hanem az olyan magánhálózatok ellen, amelyek a NeoModus cég Direct Connect technológiáját használják. Az Underground Networks hálózatai minimum 100 gigabájt megosztását követelik meg a felhasználóktól.

Az akcióra a “digitális béklyó” hadművelet keretében került sor, melyet az FBI, a washingtoni főügyészi hivatal és az igazságügyi minisztérium számítógépes bűnözési és szellemi tulajdonvédelmi részlege vesz részt.