Nem jogerős ítéletben elzárásról döntött a szegedi börtön vezetése annak a három fogva tartottnak az ügyében, akit a börtönparancsnok túszul ejtésével gyanúsítottak a napokban. A börtön vezetése továbbra sem nyilatkozik, a “balástyai rém” ügyvédje elmondta, védence fellebbezett a döntés ellen.

Nem jogerősen elzárás fegyelmi büntetését kapta a szegedi börtönben az a három elítélt, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy a közös cellájukban talált kötél, bugylibicska és vasrúd segítségével túszul akarták ejteni a börtön parancsnokát, tudta meg az egyik elítélt ügyvédjétől csütörtökön. A határozat ellen a fogva tartottak fellebbeztek, a következő fegyelmi tárgyalásra a jövő héten kedden kerül sor.

A Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság (CSMRFK) a Szegedi Fegyház és Börtön feljelentése alapján indított büntetőeljárást a napokban” – mondta el szerdán az Index érdeklődésére Tuczakov Szilvána, a CSMRFK sajtóreferense.

A megyei rendőrség csoportosan elkövetett terrorcselekmény előkészülete miatt nyomoz, de hogy pontosan mióta és kik ellen, arról nem adtak tájékoztatást. A “terrorcselekmény” kategóriájába a túszejtés is beletartozik, aminek előkészületét is bünteti a törvény.

A balástyai rémként elhíresült rab ügyvédje, Szilágyi János a rendelkezésére bocsátott iratokra hivatkozva megerősítette, hogy a három eszközt valóban megtalálták egy ellenőrzés során a cellában, ugyanakkor a három elítélt tagadja, hogy túszejtésre készült volna.

Mind a három fogvatartottat emberölésért ítélték el 30 év szabadságvesztésre, egyelőre nem jogerősen.

A kötélről egyikőjük közölte, hogy saját maga csinálta, mert edzeni szokott. A bicskával kapcsolatban a másik fogva tartott azt mondta, hogy szabályosan került hozzá. A vasrúd cellába kerüléséről pedig állították az elítéltek, hogy nincs közük hozzá, valaki behelyezte, közölte az ügyvéd.

Szilágyi Jánosnak nincs tudomása arról, hogy ebben az ügyben eljárás folyna az apja megölése miatt elítélt Nógrádi Ádám ellen is, arról tud, hogy csak kihallgatták.

A túszejtés előkészületével gyanúsított mindhárom fogva tartott úgynevezett 4-es fokozatú elítélt, vagyis a legszigorúbban őrzött, ezért kizártnak tartja, hogy észrevétlenül be tudtak volna csempészni egy 57 centiméteres vasrudat a cellájukba.

Szilágyi János megjegyezte, nem tartja kizártnak, hogy több per is indul majd az ügy kapcsán a sajtóban megjelent szerinte valótlan információk miatt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az MTI megkeresésére annyit közölt: nem jogosult nyilatkozni, tekintettel arra, hogy az eljárás a rendőrségen folyik.