Egyelőre kérdéses, hogy önálló törvényjavaslatként vagy az egészségügyi törvény részeként tűzi-e napirendre a parlament a személyes genetikai adatokról és a biobankokról szóló koncepciót – tájékoztatta a Népszabadságot Schvarcz Tibor.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt tervezi, hogy a géntörvény őszi benyújtása előtt – kormánypárti és ellenzéki képviselőkből álló – genetikai ad hoc bizottságot hív össze. Társadalmi vitával akarjuk felhívni a figyelmet erre a nagyon fontos kérdésre – tette hozzá. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt tervezi, hogy a géntörvény őszi benyújtása előtt – kormánypárti és ellenzéki képviselőkből álló – genetikai ad hoc bizottságot hív össze. Társadalmi vitával akarjuk felhívni a figyelmet erre a nagyon fontos kérdésre – tette hozzá.

A Humán Genetikai Bizottság – tagja Falus András, Kosztolányi György és Sándor Judit egyetemi tanár – által készített koncepció kitér a genetikai adatok védelmére, az ilyen irányú kutatásokra, a teszt- és szűrővizsgálatokra, valamint – a nyugaton egyre szaporodó – biobankok létesítésére és fenntartására. A hazai törvényjavaslat szerint például senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés – mondjuk a munkahelyén – genetikai jellemzői alapján.

A törvénytervezet szakmai vitáját nyáron rendezték meg. – Az emberjogi szervezetek a genetikai adatok védelmének további szigorítását kérik, míg a kutatók elsősorban a kutatási szabadság tágítása mellett “törnek lándzsát” – összegezte az eszmecsere tapasztalatait Sándor Judit. Szerinte a hazai vita egyik sarkalatos kérdése maga a genetikai adat fogalmi köre, az UNESCO nemzetközi deklarációja ugyanis már a proteomikai adatokat is védi. (A proteomika egy új tudományág, a fehérjék azonosításával foglalkozik.)

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/330762/