Géntörvény: a biztosítók is lobbiznak

2004.08.29. Népszabadság

Egyelőre kérdéses, hogy önálló törvényjavaslatként vagy az egészségügyi törvény részeként tűzi-e napirendre a parlament a személyes genetikai adatokról és a biobankokról szóló koncepciót - tájékoztatta a Népszabadságot Schvarcz Tibor.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt tervezi, hogy a géntörvény őszi benyújtása előtt - kormánypárti és ellenzéki képviselőkből álló - genetikai ad hoc bizottságot hív össze. Társadalmi vitával akarjuk felhívni a figyelmet erre a nagyon fontos kérdésre - tette hozzá. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt tervezi, hogy a géntörvény őszi benyújtása előtt - kormánypárti és ellenzéki képviselőkből álló - genetikai ad hoc bizottságot hív össze. Társadalmi vitával akarjuk felhívni a figyelmet erre a nagyon fontos kérdésre - tette hozzá.

A Humán Genetikai Bizottság - tagja Falus András, Kosztolányi György és Sándor Judit egyetemi tanár - által készített koncepció kitér a genetikai adatok védelmére, az ilyen irányú kutatásokra, a teszt- és szűrővizsgálatokra, valamint - a nyugaton egyre szaporodó - biobankok létesítésére és fenntartására. A hazai törvényjavaslat szerint például senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés - mondjuk a munkahelyén - genetikai jellemzői alapján.

A törvénytervezet szakmai vitáját nyáron rendezték meg. - Az emberjogi szervezetek a genetikai adatok védelmének további szigorítását kérik, míg a kutatók elsősorban a kutatási szabadság tágítása mellett "törnek lándzsát" - összegezte az eszmecsere tapasztalatait Sándor Judit. Szerinte a hazai vita egyik sarkalatos kérdése maga a genetikai adat fogalmi köre, az UNESCO nemzetközi deklarációja ugyanis már a proteomikai adatokat is védi. (A proteomika egy új tudományág, a fehérjék azonosításával foglalkozik.)

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/330762/

  • kapcsolódó anyagok
BIOTECHNOLÓGIA