A gyógyszertári ügyeleteket indokolatlanul felkeresőknek ezentúl 375 forint csengetési díjat kell fizetni. Nem kell fizetni akkor, ha a gyógyszerre a betegség miatt sürgős szükség van, vagy az ügyelet napján írta fel az orvos.

Szerdától 375 forint “csengetési” díjat kell fizetni a patikákban az ügyeletet indokolatlanul felkeresőknek receptjeik beváltásáért – mondta Hankó Zoltán, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke. Az ügyeletekben kérhető díjat 1989-ben vezették be a patikusok terheinek enyhítése végett. Akkor 80 forintot kellett fizetni. Az 1995-ben történt 100 forintra növelés óta a díj összege változatlan. Szeptember 1-jétől sem kell fizetni a receptek kiváltásáért, ha a gyógyszerre a betegség miatt sürgős szükség van, vagy az ügyelet napján írta föl az orvos. Szerdától a hiányosan kitöltött vényeket a beteggel együttműködve kijavíthatja a gyógyszerész. Eddig a betegnek a hiányos vényekkel vissza kellett menniük az orvoshoz. Az orvosok receptfelírását is szigorítják, az eddiginél pontosabban fel kell tüntetni az előírt adagolási előírásokat.

Korlátozzák bizonyos alapanyagok gyógyszerként való kiadását. Azokat gyógyszerként kizárólag a gyógyszerkönyvben megadott mennyiségben adhatják ki az 5 százalékos, kedvezményes áfakulccsal. Az ennél nagyobb mennyiséget vásárlóknak (ezeket sok esetben a háztartásokban nem gyógyítási célra használják) csak magasabb áfával szolgálhatják ki a kért gyógyszeralapanyagot. Továbbra is hatályban marad a gyógyszerek dobozának megbonthatóságáról év elején hozott miniszteri rendelet, pedig Hankó Zoltán szerint annak életképtelenségét az elmúlt nyolc hónap igazolta. Ugyanis sem az orvosok, sem a betegek nem élnek ezzel a lehetőséggel.