A Nemzeti Hírközlési Hatóság kedden kiírta a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás frekvenciapályázatát, három frekvenciablokkért a Magyarországon már jelenlevő szolgáltatók versenghetnek, a negyediket pedig egy új mobilcég kaphatja meg.

A mobil szektor Magyarországon húzóágazat, a harmadik generációs szolgáltatások elindulása pedig újabb lökést ad ennek a piacnak – mondta Kovács Kálmán kedden. A tárca a vezetékes távközlési piacon a Közháló projekt fejlesztésével, a kábeles szegmensben az úgynevezett egyhatodos szabály módosításával, a mobil ágazatban pedig a 3G pályázattal mind a szélessávú technológiák elterjedését támogatta – érvelt az informatikai és hírközlési miniszter.

A pályázat kiírásánál a minisztérium és az NHH azt tartotta szem előtt, hogy a fogyasztók minél korábban és minél olcsóbban használhassák a harmadik generációs mobilszolgáltatásokat, tovább élénküljön a piaci verseny, és a megállapított frekvenciadíjak mind a szolgáltatóknak, mind a magyar államnak megfelelők, elfogadhatók legyenek. A nyertes cégeknek az egyszeri frekvenciahasználati díj egy részét, 5,5 milliárd forintot még az év végéig ki kell fizetniük, a díj teljes összegét a szolgáltatók ajánlatai és a később megállapított éves frekvenciahasználati díjak is befolyásolják. Magyarország a lehető legjobb időben írta ki a UMTS-pályázatokat, a távközlési cégek tanultak a 3G rendszerek kezdeti hibáiból, és kilábaltak a néhány évvel ezelőtti rossz gazdasági helyzetből – mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke.

A frekvenciaengedélyeket 15 évre adják ki a szolgáltatóknak, a nyerteseknek 2006 januárjában Budapest belső területén el kell indítaniuk a szolgáltatást, 2008 januárjára pedig a fővároson kívül a megyeszékhelyeken is működő UMTS-hálózattal kell rendelkezniük. Ez a kikötés az új piaci szereplőre nem vonatkozik. A negyedik mobilszolgáltató megjelenését könnyíti az is, hogy Pannon GSM, a T-mobile és a Vodafone 3G-pályázatainak elbírálásánál 100 pontból 10-et az alapján ítél meg a bírálóbizottság, hogy milyen feltételekkel biztosítanak roamingot az új mobilcégnek. A bizottság egyébként az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal hat küldöttéből áll. A három, már működő mobilcég pályázatainak értékelésekor száz pontból tízet az említett roaming feltételek, 90-et pedig a felajánlott frekvenciadíj alapján adhat a bizottság, az új szereplőnél az ár 55 pontot, a mobilpiaci tapasztalat 15 pontot, az egyéb távközlési tapasztalat 10 pontot, az üzleti terv pedig 20 pontot ér.

A UMTS-hálózat szélessávú mobilkapcsolatot tesz lehetővé, a telefonokkal folyamatos mozgóképet és hangot is lehet majd továbbítani. A hálózat a telefont használó helyzetétől és mozgásától függően 184 kbit és 2 megabit közötti adatátviteli sebességre képes másodpercenként, ez az ADSL vonalak sebességének felel meg. Kovács Kálmán szakminiszter elmondta, hogy a negyedik, új szolgáltatónak kínált frekvencia iránt 4-5 befektető érdeklődik. A pályázati dokumentációt 750 ezer forintért lehet megvásárolni a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál, szeptember 30-án a pályázók egy előkészítő konferencián tehetik fel kérdéseiket és fogalmazhatják meg észrevételeiket, a pályázatok leadási határideje november 2-a, az eredményhirdetés december 1-jén lesz, a szerződéseket pedig még idén megkötik a nyertesekkel.