Szerdától 150 forintról 375 forintra emelkedik a patikák csengetési díja. Szeptember elsejétől a hospice ellátás otthoni kiterjesztését is kormányrendelet szintjén szabályozzák.

A gyógyszertárak ügyeleti vagy készenléti nyitva tartása alatt a nem sürgős készítmények kiváltásáért szerdától 300 forintot, valamint 25 százalék áfát számolnak fel a patikák – közölte az egészségügyi tárca szóvivője. Tóth Judit elmondta: a szeptember 1-jétől hatályba lépő miniszteri rendelettel a már 10 éve érvényes 150 forintos csengetési díjat emelte meg a tárca, mivel az nem követte az időközben megnövekedett költségeket.

A jogszabály értelmében a csengetési díj nem terheli azokat a betegeket, akik sürgősségi orvosi ellátást követően váltják ki gyógyszerüket az ügyeletes patikában, vagy akiknek receptjén az orvos jelzi, hogy az sürgős, azonnali, késlekedése veszélyt okozhat. A csengetési díj független a kiváltott patikaszerek mennyiségétől, vagyis esetenként számítható fel.

Tóth Judit elmondta azt is, hogy szeptember 1-jétől kormányrendelet biztosítja a hospice ellátás otthoni kiterjesztését. Eszerint a gyógyíthatatlan betegek humánus ellátását, szenvedésük enyhítését és a családtagok terheinek könnyítését lehet majd úgy megoldani, hogy a páciens az otthonában maradhasson.

Az otthoni hospice ellátás lényege, hogy az ápoló naponta átlagosan két órában foglalkozik a beteggel úgy, hogy nemcsak a szakápolási feladatokat látja el, hanem lelki támogatást is nyújt a betegnek, emellett törődik a hozzátartozókkal is – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy a hagyományos szakápolással szemben a hospice nagy előnye a folyamatos rendelkezésre állás.

Közlése szerint ennek igénybevétele a betegnek, illetve családjának nem jelent pluszköltséget, mivel a szaktárca pályázat útján választja ki az otthoni szakápolást végző szolgáltatókat, akikkel az egészségbiztosító szerződik, így a költségek az Egészségbiztosítási Alapot terhelik. Az ellátás összege 2 850 forint alkalmanként. A szóvivő kitért rá, hogy az újonnan bevezetett ellátási forma legfeljebb 50 napra rendelhető el, amelyet orvosi vizsgálat alapján további két alkalommal lehet megismételni.