Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szigorú ellenőrzést indított a katasztrófavédelmi szempontból veszélyesnek tartott üzemekben. A zöldtárca szigorú lépéseket tesz annak érdekében, hogy a cégek ne tudjanak kibújni a kártérítési kötelezettség alól.

Október végéig a környezetvédelmi hatóságok ellenőrzéseket tartanak a katasztrófavédelmi szempontból veszélyesnek tartott üzemekben – jelentette be Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A térségi környezetvédelmi felügyelőségek a katasztrófavédelmi igazgatóságokkal a tisztiorvosi szolgálattal és a vízügyi szervezetekkel együtt azt vizsgálják, hogy az üzemek betartják-e a biztonsági előírásokat.

A miniszter az utóbbi hetek katasztrófái után szigorú vizsgálat elvégzésére utasította a környezetvédelmi felügyelőségeket, egyben hatékony önvizsgálatot kért az érintett üzemektől. A tárca intézkedéseket tesz arra, hogy a veszélyes üzemek a jövőben ne tudjanak kibújni a kárelhárítás kötelezettsége alól. Tűrhetetlen, hogy jelentéktelen törzstőkével létrehozott cégek nagy nyereséget kaszáljanak veszélyes üzemek működtetésével, majd az államra hagyják a kárelhárítás költségeit – érvelt Persányi.

A szakminiszter a dorogi környezetszennyezésről elmondta: remélhetőleg a kiszabott 158 millió forintos környezetszennyezési bírság is figyelmezteti a dorogi céget az önvizsgálat fontosságára – hiszen ott emberi mulasztás miatt maradt nyitva egy elzárócsap és került nagy mennyiségű szennyező anyag a Duna vizébe. Persányi szerint az is megengedhetetlen, hogy a felszámolónak kell fizetnie a kárelhárítás költségeit, példaként a Budalakk festékgyárból a szakolyi telepre szállított 600 hordónyi veszélyes anyagot említette.