Adós fizess! Figyelmeztet és bírságol az Adóhivatal. 212 ezer ellenőrzést végeztek az első félévben az APEH munkatársai. 110 milliárd forint adókötelezettséget állapítottak meg, kiszabtak 25 és félmilliárd forint adóbírságot és 20 milliárd forint késedelmi pótlékot.

Magyarország uniós tagságával megváltozott az áfa-törvény és ezzel szükségszerűen az áfa-bevallás is. Ez némileg új formát jelentett, így az adatlapokat a bevallók negyede hibásan töltötte ki.

Királyi László György, az Adóhivatal elnöke elmondta, hogy az első körben csak figyelmeztetik az érintetteket, hiszen önrevízióval a tévedések még helyrehozhatók. Az adóhivatal egyébként együttműködik az uniós országok társhivatalaival, így ellenőrizni tudják, hogyha valaki az uniós kereskedelemre hivatkozva ki akarná kerülni áfa-fizetési kötelezettségét.

Elhangzott még, hogy a vámosokkal közösen az adóhivatal is vizsgálódott az elmúlt hetek cukormizériája kapcsán a hazai cukorforgalmazók és felhasználók körében. Ahogy várták, a legtöbb szabálytalanságot a román és az ukrán határközeli megyékben találták a revizorok.

A pénteki sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy Budapest főpolgármestere vagyonosodási ellenőrzést kért maga ellen. Az adóhivatal elnöke elmondta: megkapta a levelet, és az illetékes megyei igazgatósághoz továbbította – ott mérlegelik a főpolgármester kérését.