Négy hónappal az európai uniós csatlakozás után Magyarország teljes jogú tagjává vált az Europolnak is. A nemzeti rendőrségek munkáját koordináló szervezetet 1995-ben hozták létre, tényleges működését 1999-ben kezdte meg.

A bűnüldöző szervek szélesebb körű együttműködésére nyílik lehetőség azzal, hogy Magyarország szeptember 1-jén csatlakozott az Európai Rendőrségi Hivatalhoz (Europol) – közölte a Belügyminisztérium. Tájékoztatásuk szerint a hágai elemző-értékelő kapacitásának igénybevételére is mód nyílik, amely jelentősen bővíti a nemzetközi bűnözés elleni fellépés eszközrendszerét. Az Europol – a világszervezetként működő Interpollal ellentétben – önálló nyomozati jogkörrel nem bír, hanem a tagállamok hatóságainak munkáját koordinálja. Információkat gyűjt, értékel, elemez, a következtetéseket pedig megosztja a tagállamokkal az összekötőtiszti hálózat útján. Szerepe a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni harc terén ezért kiemelt jelentőségű – olvasható a közleményben.

A magyar bűnüldöző szervek és az Europol kapcsolata a csatlakozást megelőzően is igen intenzív volt. Az akkor még csak tagjelölt országok közül 2001-ben elsőként kötött Magyarország együttműködési megállapodást a hivatallal. A következő évben már megkezdte munkáját az első magyar összekötőtiszt Hágában. Jelenleg három személy képviseli a rendőrséget, a határőrséget, valamint a vám- és pénzügyőrséget az Europolnál. Az Európai Rendőrségi Hivatalt az 1992-es Maastrichti Szerződés nyomán 1995-ben nemzetközi szerződéssel hozták létre. A szervezet 1999-ben kezdte meg tényleges működését, hatásköre és kapacitása azóta jelentősen bővült.

Az Europolnak csak az Európai Unió államai lehetnek tagjai, amennyiben a tagállam parlamentje ratifikálja az 1995-ben elfogadott, a szervezetet létrehozó Europol Egyezményt, valamint a kapcsolódó joganyagot. Ezt, illetve a csatlakozási szándékot kifejező értesítést követően egy három hónapos átmeneti időszak elteltével válhat az adott tagállam az Europol tagjává. Az országgyűlési ratifikálás után a csatlakozási szándéknyilatkozat május 28-án érkezett meg az EU tanácsának főtitkárságára. Ennek eredménye, hogy Magyarország – a lehetséges legkorábbi időpontban – szeptember 1-jén elnyerte a teljes jogú Europol tagságot.