Az Európai Bizottság visszautasította Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszternek azt a javaslatát, hogy kevesebb uniós támogatáshoz jussanak azok az új EU-tagországok, ahol a társasági adó alacsonyabb az uniós átlagnál.

A bizottság szóvivője, Gilles Gantelet sajtótájékoztatón kifejtette, “kényes” dolog lenne az adókat és támogatásokat a Sarkozy által felvetett módon összekapcsolni. Jonathan Todd szóvivő azt hangsúlyozta: az adókulcsok megállapítása minden egyes EU tagország szuverén joga. A bizottság ellenez minden olyan törekvést, amely a társasági adó egységesítésére irányul, bár maga is híve annak, hogy a tagországokban egységes szabályok szerint kalkulálják az adókat. A francia TF1 televízióban Sarkozy elmondta: javasolni fogja, hogy az unió azon új tagországai, ahol a társasági adó alacsonyabb az uniós átlagnál, ne kapjanak támogatást a strukturális alapokból.

“Nem lehet megengedni, hogy néhány európai ország azt mondja: elég gazdagok vagyunk, hogy csökkentsük az adókat – bizonyos esetekben akár nullára -, miközben a régi tagországokat arra kérjük, hogy a strukturális alapokból támogassák régióinkat” – jelentette ki Sarkozy. Franciaország attól tart, hogy munkahelyek mehetnek veszendőbe amiatt, hogy az unió tíz új tagországa az alacsony adókkal akarja becsalogatni a befektetőket. A Sarkozy-féle elképzelést Németország is elutasította. Az Európai Unió új tagországaiban 0-35 százalék között mozog a társasági adó kulcsa.