A szürkegazdaság tovább nőtt az első fél évben, így a zsebbe kapott fizetésekre, a színlelt szerződésekre fér rá leginkább az ellenőrzés. Mivel a szabálytalanságok száma nem csökken, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség országosan ellenőrzi a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok betartását is.

Elsősorban nem a feketemunka, sokkal inkább a szürkegazdaság szorul kontrollra – állítja az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke. Békés András szerint „kifizetődőek” a munkaügyi szabálysértések, a magas adók és a tb gazdaságilag vonzóvá teszi a szabálytalan foglalkoztatást. Ez érződik is az első félévi statisztikákból; a munkaügyi vétséget elkövető gazdálkodók száma megközelítette a tízezret, míg a szabályszegéssel érintett munkavállalók száma 151 628 volt. A minimálbéren alkalmazottak száma nőtt, akik fizetésük egy részét zsebbe kapják. E módszer a kereskedelemben a leggyakoribb, és nehéz leleplezni – fogalmaz

A hazai munkaadók nem tartják a munka-, pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, szabadságolásra, a készenlétre vagy az ügyeletre vonatkozó jogszabályokat sem. Az első fél évben 4719 alkalommal bírságolt emiatt az OMMF. Mivel a szabálytalanságok száma nem csökken, ezért minden ágazatra kiterjedő országos ellenőrzés várható. Nem csak a külföldiek feketén foglalkoztatása nőtt meg az első hat hónapban, a szabálytalan foglalkoztatás miatt kivetett szankciók összege is drasztikusan, közel hatvan százalékkal emelkedett. Emiatt az első fél évben több mint 600 milliót fizettek ki bírságra a munkaadók.

Az építőiparban várható nagyobb kontroll. Bár a munkahelyi balesetek száma és kimenetele nem változott, a sok szakképzetlen munkaerő, a gyakran változó dolgozók, a nehéz munkakörülmények miatt külön figyelmet szentelnek a felügyelők az ágazatnak. A munkáltatónak meg kell néznie, ha úgy tetszik, leltároznia kell, hogy milyen veszélyek fenyegethetik nála a munkavállalót – fogalmaz Békés, aki szerint a kockázatértékelésnek évek óta a munkáltatók munkavédelmi tevékenységének középpontjában kellene állnia, mégis vonakodnak ennek elvégzésétől.

Az elmúlt fél év során összesen több mint 24 ezer munkáltatónak több mint 40 ezer telephelyét ellenőrizte az OMMF. Szkeptikus vagyok, mert azt látom, hogy a munkaügyi szabálytalanságok száma hosszú évek óta nem csökken – fogalmaz Békés András. Véleménye szerint csupán ellenőrzési eszközökkel nem is lehet visszaszorítani a növekvő tendenciát, sokkal inkább gazdasági intézkedések hozhatnak igazi áttörést.