Eva Maria Barki, Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyvédje szerint sokat hibázott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amikor doppingvétség miatt megfosztotta aranyérmétől az Athénban aranyérmes kalapácsvetőt és diszkoszvetőt.

A Bécsben élő, magyar származású ügyvédnő az MTI-nek elmondta, hogy pár napja vállalta el az atléták védelmét, szavai szerint túl későn. “Már Athénban mellettük kellett volna, hogy legyen valaki, aki védi őket, már akkor lehetett volna lépéseket tenni” – nyilatkozott Barki. Hozzátette: az ügy jelenleg az iratgyűjtés szakaszában tart. “Írtunk egy levelet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelyben kértünk minden olyan okmányt, amelyre alapozva meghozták a döntéseket. Erre tíz nap áll rendelkezésre, majd 21 napon belül elkészül a perirat, amellyel a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulunk.”

A Magyarországon elsősorban emberjogi aktivistaként ismertté vált ügyvédnő fél évre, tíz hónapra becsüli, amíg megszületik a döntés. “Sportügyben nincs tapasztalatom, de minden döntőbírósági eljárás hasonló. Jó esélyt látok arra, hogy megnyerjük a pert, mert sok hiba történt az eset során a NOB részéről. Például nem volt lehetséges a védekezés, Annus nem kapott idézést arról, hogy hova kell mennie ellenőrzésre. Tanúkat sem hallgattak meg, Fazekas ügyében pedig nem készült orvosi szakvélemény.”

Pál T. Gábor, Annus és Fazekas sajtótitkára a távirati irodának elmondta, hogy sok jogász megkereste az atlétákat, végül Eva Maria Barkit választották. Többen is felajánlották, hogy konzultációkkal segítik az ügyvédnő munkáját. Fazekas Róbertet elégtelen mintaadás, Annus Adriánt pedig az utólagos doppingellenőrzés megtagadása miatt zárták ki az ötkarikás játékokról.