Gáláns béremelés és gáláns elbocsátás – avagy mire készül a pénzügyi kormányzat a közszférában. A kormány szándéka szerint jövőre a közalkalmazottak és a köztisztviselők fizetésének vásárló értéke a versenyszférában dolgozókéhoz hasonló mértékben emelkedne. Sajtóhírek szerint ez a célkitűzés logikusan elbocsátásokkal jár majd, mert a kormány a kiadások növelése nélkül úgynevezett átszervezésekkel kívánja megoldani a kérdést. Igaz-e a hír?

  • Ez nem igaz – jelentette ki Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. A költségvetésben több tízmilliárd forintot tervezünk a következő évi béremelés fedezeteként. Tehát nem igaz az, hogy pusztán költségvetési kereteken belüli szervezési intézkedésekkel akarnánk megteremteni a bruttó bérnövekedés fedezetét. Továbbá a jövő évre tervezett személyi jövedelemadó-rendszerben is tervezzük azt, hogy csökken az adóterhelés és ezen az ágon is tud növekedni jövő évben az alkalmazottak nettó jövedelme. Veres János ugyanakkor megerősítette, hogy átszervezések is lesznek, ez pedig elbocsátásokkal jár majd.
  • Én nagyon remélem, hogy mivel sem a kormányprogram nem ezt ígérte, sőt az MSZOSZ-szel kötött megállapodás sem tartalmazza azt, hogy nagyszabású elbocsátásokkal garantálják a bérek szinten tartását vagy emelését, hogy ez nem talál a kormány tagjainak körében támogatásra – mondta Baskiné Lipka Gabriella, a Magyarországi Szakszervezetek Országos Szövetségének képviselője. A 2004-re ígért 6 százalékos béremelés a mai napig sem teljesült. Tulajdonképpen ez a szféra 2002. szeptember 1-jén az átlag 50 százalékos béremelés után már nem kapott semmiféle béremelést. Jelenleg folynak a tárgyalások a pénzügyi tárca és a szakszervezetek között a 2005-ös közalkalmazotti bértábla-emelés mértékéről. Amíg azonban a szakszervezetek 10 százalékot szeretnének, a tárca nem tartja reálisnak a kétszámjegyű emelést.