Hivatalosan mától szabadulnak meg a standolás nyűgétől a vendéglátóhelyek, ugyanis most lépett hatályba – nyolc nappal a kihirdetését követően – a jövedéki törvény módosítása. Mintegy ötvenezer vállalkozó fellélegezhet, ám az igazi kérdés – a borhamisítás visszaszorítása – nem oldódott meg, így a szakma, az érdekképviseletek, az érintett tárcák folytatják az egyeztetéseket.

Az biztos, a hamisítások ellen nem volt jó lépés a vendéglősök adminisztrációs terheinek növelése – mondta lapunknak Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke, hozzátéve: a szervezet teljes szakmai sikerként könyveli el a szabály visszavonását. Közös érdek, hogy az üzletekben jó minőségű termékeket áruljanak, s úgy vélik, a megfelelő termékfelelősségi rendszer kiépítése lehet a megoldás. A célt szolgálná a borzárjegy visszaállítása, s nem értik, miért szüntették meg ennek a gyakorlatát.

Szükségesnek tartja a Kisosz elnöke azt is, hogy a borhamisítás esetén akár teljes vagyonelkobzással sújtsák az elkövetőt. Ebben mások is egyetértenek vele. Szakmai körökben felmerült még a hatósági ellenőrzések számának növelése, illetve, hogy a nagyobb mértékű felhasználás esetén a cukrot jövedéki termékként lehessen ellenőrizni.

A standolás egy hónapja és nyolc napja alatt 31 ezer vendéglős hitelesíttette a napi italnyilvántartás vezetéséhez szükséges dokumentumokat, mondta Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője. Több száz esetben végeztek a vámosok ellenőrzéseket az üzletekben, de ez idő alatt nem büntettek, csak figyelmeztették azokat, akik hiányos vagy pontatlan nyilvántartást vezettek. A jövőben továbbra is rendszeresen ellenőrzik, megvannak-e a működéshez szükséges engedélyek, illetve azt vizsgálják, honnan származik az üzletben lévő ital.