A közbeszerzési törvény enyhítését tervezik az ingatlanok és az EU-támogatások felhasználásával kapcsolatban – értesült a Világgazdaság. Az erről szóló előterjesztés jogszabályi összehangolást javasol az 50 milliárdot elérő, többéves kötelezettséggel járó beruházásoknál.

Rövidesen a kormány elé kerül az idén elfogadott közbeszerzési törvény szakmai körökben sokat bírált passzusainak módosítása – tudta meg a VG. Az előterjesztés tervezete szerint a közbeszerzéssel összefüggésben változna az államháztartási, valamint a hulladékgazdálkodási jogszabály is.

A javaslat szerint közbeszerzési eljárást csak azoknál a – részben támogatásokból – megvalósuló projekteknél kellene alkalmazni, amelyeknél a hazai, illetve az uniós támogatások együttesen meghaladják a költségek 50 százalékát. Jelenleg az EU-s forrásokból támogatott közbeszerzésekre kötelezően vonatkozik a törvény.

Ezt – mint korábban beszámoltunk róla – szakmai körökben aggályosnak tartották. A hatályos jogszabály ugyanis nem egyértelműen határozza meg, mikor mérvadó a beruházás összköltsége, és mikor az igényelt támogatásé. Pedig nem mindegy, hogy a beruházás egészére – ami a gazdasági versenyképességi operatív program (gvop) keretében meghirdetett technológiai korszerűsítési pályázatnál egymilliárd forint is lehet –, vagy csupán az igényelt támogatás mértékéig – ami az említett esetnél 150 millió forint – kell közbeszerzési eljárást lefolytatni. Probléma az is, hogy a törvény nem rögzíti egyértelműen, mit kell érteni az EU-s forrásokból történő közbeszerzésen. Nem mindegy, hogy ez milyen mértékű uniós támogatásra vonatkozik, hiszen az lehet akár 95, vagy csak 5 százalékos is. Nem tudni, hogy az utóbbi esetben a teljes beszerzés a törvény hatálya alá tartozik-e vagy sem.

Bővebben:
http://www.vg.hu/index3.php?…