A gazdasági joggal foglalkozó nagy nemzetközi ügyvédi irodák között egyre gyakrabban állítanak fel rangsort a legnevesebb szaklapok, amelyekben már megjelennek a cégek eredményei is. A legújabb felmérések már Magyarországra is kiterjednek.

Az ügyvédi irodákat sehol nem kötelezi törvény, hogy nyilvánosságra hozzák üzleti eredményeiket. Ám az elmúlt években a média részéről nagyobb nyomás nehezedett ezekre a cégekre, hogy fedjék fel a pénzügyi adatokat. A két legnagyobb brit ügyvédi magazin – a The Lawyer és a Legal Business – a héten tette közzé a vállalati tanácsadással foglalkozó 100 legnagyobb iroda listáját.

A magazinok azt állítják, sikerült a cégek teljes éves beszámolóit megszerezni, a szakértők és az érintettek viszont szkeptikusak. A fikció néhány csodálatos eleme is megtalálható a táblázatokban – idézi a Financial Times Tony Williamset, a Jomati Clifford Chance ügyvédi tanácsadó iroda vezérigazgatóját. Mások azt hozzák fel, hogy az adatot szolgáltató cégek manipulálhatják számaikat. Williams szerint nincs olyan „csodafegyveradat”, mint a vállalati szektorban, amire érdemes odafigyelni, mivel az ügyvédi irodákra nem vonatkoznak standard könyvviteli szabályok. A magazinok a cégben részes partnerekre vetített profitot (PEP) tartják a legjobb mérőszámnak, amelynek segítségvel össze tudják hasonlítani az egyes vállalatok teljesítményét. Jelen felmérésben a Clifford Chance egy partnerre jutó keresete 562 ezer font. Ezt azonban nem lehet összehasonlítani egy vállalat pénzügyi igazgatójának keresetével – hangsúlyozza Williams. A pénzre gyakran két évet is várnia kell a partnernek attól függően, hogyan alakulnak a pénzmozgások a cégnél.

Bővebben:
http://vg.hu/index3.php?…