Változik januártól a társasági adó: a normál kulcs 16 százalékos marad, ám a pénzintézetek és pénzügyi szolgáltatók 24 százalékkal adóznak. A pénzügyminiszter, aki posztján marad Gyurcsány Ferenc kormányában is, bejelentette: magasabb lesz idén az államháztartás hiánya, ám az euró bevezetését továbbra is 2010-re tervezik.

Szerdai ülésén döntött a kormány a jövő évi adótörvények koncepciójáról – közölte a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján – melyen részt vett Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt is – Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A miniszterek támogatták a személyi jövedelemadózás radikális megváltoztatását, amelynek főbb elemeit a napokban már nyilvánosságra hozta a miniszterelnök-jelölt és a pénzügyi tárca vezetője. Várhatóan módosulnak a társasági adó szabályai, fokozottabban adóznak januártól a tőkejövedelmek, viszont az év végére csökken a tételes egészségügyi hozzájárulás mértéke.

A kormányszóvivői tájékoztatón Gulyás Erika is megerősítette: a kormány tárgyalt a 2005-ös adócsomagról. Hozzátette ugyanakkor, hogy a miniszterek által jóváhagyott javaslatok egyes részleteiről még további megbeszélések lesznek a kormánypárti frakciókkal, így az eddig ismertté vált adóváltoztatásokon kívül újabb részletekről nem számolt be. A jövő évi költségvetésről szintén megkezdődtek az egyeztetések – a kormánypárti frakcióvezetők jelenlétében -, a kormány erről csütörtökön tovább tárgyal. A kormány a jövő héten sem csak szerdán tanácskozik, pénteken a közigazgatási létszámleépítésekkel kapcsolatos intézkedések összehangolásáról tárgyalnak majd a miniszterek.

További részletek:
http://www.magyarorszag.hu/…0040915.html