Eddig nyolcan vásárolták meg a magyarországi harmadik generációs mobilhálózat kiépítését célzó pályázati dokumentumot, mondta el a Világgazdaságnak Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke.

Ebből öten még nem szereplői a magyar távközlési piacnak. Az újonnan jelentkezőkről egyelőre csak annyit árult el, hogy főként Európából és a tengerentúlról jönnek, de van érdeklődő az ázsiai piacról is. A gyors internetezést, multimédiás szolgáltatásokat lehetővé tévő univerzális (UMTS), vagy 3G néven ismert mobilhálózat négy meghirdetett frekvenciája szeptember elsejétől pályázható. A magyarországi mobilpiacon már jelen lévő három szolgáltató mellett jut licenc egy újonnan piacra lépőnek is.

A tizenöt éves használati jogot jelentő négy licenc értékesítéséből az idén egyenként 5,5 milliárd forint bevétel jut a költségvetésnek első részlet címén. A teljes összeg majd a pályázatra érkező ajánlatok alapján alakulhat ki. Eredményhirdetés decemberben várható, a szolgáltatás 2006 januárjától indulhat meg, elsőként Budapesten.