Az eredetileg tizenegy tagú Alkotmánybíróságnak jelenleg kilenc tagja van, ez a szám azonban tovább csökken, mert Strausz János alkotmánybíró decemberben betölti hetvenedik életévét. A frakciók még nem tudtak konszenzusra jutni a jelöltekről. A Népszabadság úgy tudja, a kormánypártok Halmai Gábort, az ellenzékiek Pokol Bélát jelölnék, de további nevek is felmerültek.

Jelenleg két bírói szék üres az Alkotmánybíróságon. Ez év decemberében Strausz János alkotmánybíró betölti 70. életévét, így az ő mandátuma is megszűnik. Megtörténhet, hogy az eredetileg tizenegy tagú testület az év végére nyolcfősre csökken – írja a Népszabadság. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a múlt hétre hívott össze négypárti tárgyalást az alkotmánybírák megválasztásáról, de ezen a megbeszélésen csak nevek hangzottak el, egyeztetés nem volt. A házelnök Mádl Ferenc államfőnél tett nyár végi látogatása után azt nyilatkozta: szeretné, ha a jelölés kérdésében a frakciók egyetértenének, és szeptember végéig a parlament eleget tenne alkotmányos kötelezettségének. A Népszabadság információi szerint az MSZP és az SZDSZ már jelezte, hogy támogatják Halmai Gábor egyetemi tanár jelölését. Az ellenzéki pártok Pokol Béla egyetemi tanár, politológus-szociológus kutató jelölését támogatják.

Halmai Gáboron és Pokol Bélán kívül az informális megbeszéléseken további hat ismert jogász neve merült még fel. Közöttük van Majtényi László volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, valamint Paczolay Péter egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság korábbi főtitkára, a Köztársasági Elnöki Hivatal jelenlegi hivatalvezető-helyettese is. Szakmai körökben esélyes jelöltnek tartják Lévay Miklós egyetemi tanárt, a Miskolci Egyetem büntetőjogászát is. Sokan tartják alkalmasnak az alkotmánybírói tisztségre Takács Albert alkotmányjogászt, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesét, Visegrády Antal egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetőjét, valamint Kondorosi Ferenc tanszékvezető főiskolai tanárt, a Harsányi János Főiskola főigazgatóját, az Alkotmánybíróság főtanácsosát, az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány igazgatóját. Kondorosi a Vastagh Pál vezette igazságügyi tárca helyettes államtitkára is volt.