Megnyílt Budapesten az ENSZ menekültügyi irodája

2004.09.17. Magyarország.hu

Csütörtökön a II. kerületben átadták az ENSZ menekültügyi főbiztoságának budapesti irodáját, amely Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia menekültügyi központjaként működik majd.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának új budapesti irodáját adta át csütörtökön Lamperth Mónika belügyminiszter és Ruud Lubbers, a nemzetközi szervezet főbiztosa. Az intézmény a jövő évtől Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia menekültügyi központjaként működik majd. Magyarország nyitott ország, nemcsak jogszabályi, de emberi, humanitárius kötelezettségeit is teljesíti a menekültekkel szemben - mondta az avatáson a belügyminiszter. Lamperth szerint Európának bitzonságos, de befogadó menekültügyi politikát kell folytatnia, utalva arra, hogy az adatszolgáltatási kérdés megítéléséhez egyszerre kell tekintettel lenni az emberi jogokra és a terrorizmus veszélye miatt az Európai Unió biztonságára. Ruud Lubbers reméli, hogy Európa országai között nem alakul ki verseny abban, ki tud szigorúbb lenni a menekültekkel. A főbiztos bízik abban, hogy mihamarabb sikerül megoldást találni a vajdasági magyarok gondjaira.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága korábban a Belügyminisztérium egy másik épületében, a XII. kerületi Gyimes utcában működött, most pedig azért költözött a II. kerületi Felvinci utcába, mert 2005. január 1-től regionális feladatokat is el kell látnia. A BM eddig 345 millió forintot fordított a villaépület felújítására. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának képviselete Kelet-Közép-Európában elsőként, 1989-ben nyílt meg Budapesten.

A Magyarországon menedéket kérők többsége Európán kívüli országokból származik. Míg 2000 és 2002 között a többség afgán és iraki volt, addig 2003-ban és 2004-ben Grúziából és Vietnamból érkeztek a legtöbben. A menedékkérők összetételére jellemző, hogy többségük egyedülálló, felnőtt férfi. Túlnyomó többségük illegálisan, papírok nélkül lépi át a határt. A menekültügyi főbiztosság a világ 115 országában több mint hatezer fős segítő személyzettel tevékenykedik, és mintegy 17 millió menekültnek nyújt támogatást.

  • kapcsolódó anyagok
ENSZ