A Belügyminisztérium, a közbiztonság erősítése, a bűncselekmények visszaszorítása és a bűnmegelőzés társadalmasításának szándékával, együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségével (MBSZ), valamint a TESCO Globál Áruházak Rt.-vel.

A megállapodás aláírói folyamatos kapcsolatot kívánnak fenntartanni a bevásárlóhelyek mûködését, biztonságát veszélyeztetõ jelenségek kölcsönös megismertetése és a bûnmegelõzés terén szerzett tapasztalatok átadása céljából. Mind az MBSZ, mind a TESCO és a Belügyminisztérium kiemelt jelentõséget tulajdonítanak az üzleti és kereskedelmi élet biztonságának, ezért a jövõben a tárca folyamatos támogatást nyújt a bevásárlóközpontoknak szakmai ismeretek átadásával, a bûnmegelõzés lehetséges eszközeinek ismertetésével és folyamatos, aktuális tájékoztatás útján.

A Magyar Bevásárlóközponok Szövetségének tagszervezetei együttmûködni kívánnak a Belügyminisztériummal – egyebek mellett – a Biztonságos Bevásárlóhely program kidolgozásában és elindításában, mely a vállalatok, bevásárlóközpontok, kereskedelmi helyek számára rangot jelentõ cím adományozásával jár.

A Tesco kezdeményezi a Biztonságos Parkoló mozgalom elindítását. Emellett kiemelten fontosnak tartva az ifjúság körében végzendõ bûnmegelõzési tevékenységet – pl. a fiatalkorúak bolti lopását megelõzõ programok közös kidolgozását – , támogatni kívánja az Országos Bûnmegelõzési Központ szervezésében létrejövõ képzõhelyek kialakítását, a programban részt vevõ fiatalok képzését.

Az együttmûködési megállapodást a Belügyminisztérium részérõl dr. Hegedûs András bûnmegelõzési helyettes államtitkár, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége részérõl Posch Péter elnökségi tag, a TESCO Globál Áruházak Rt. részérõl Paul Kennedy vezérigazgató írták alá.

Az együttmûködõ felek megegyeztek abban, hogy a november 3-5. között megrendezésre kerülõ Kriminálexpón konferenciát szerveznek „Az üzleti élet biztonsága” címmel. A konferencia keretében az érintett terület bemutatása mellett az érdeklõdõk megismerhetik a technikai hátteret is.