Az idegenforgalom, a gépipar és az egészségügy szívhatja fel leginkább a közigazgatásból kiszorulókat, ehhez azonban át kell képezni őket – vélik a szakemberek. Mindezt annak kapcsán latolgatják az érdekképviseleti szervezetek vezetői, hogy a kormányzati megszorításokkal összefüggésben szárnyra kapott hírek szerint jelentős – akár húszezres – létszámleépítés várható a közszférában.

Az elbocsátott köztisztviselők egy része kell a versenyszférába, de aktatologatókra nincs szükség – állítja Benedek Tamás, a Joint Venture Szövetség gazdaságstratégiai bizottságának elnöke. Megfogalmazása szerint: míg a szakterület nélküli csoportvezetők elhelyezkedése reménytelen, addig egy APEH-elbocsátott azonnal talál majd adótanácsadói munkát. Felesleges pánikkeltésnek minősíti a közigazgatásban dolgozók tömeges elbocsátásáról szóló híreszteléseket Vadász János, a Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal irányítója. Szerinte valóban vannak olyan minisztériumok, ahol párhuzamos munkahelyek, felesleges hierarchia van, ezek feltérképezésére azonban egy nyári kormányrendelet már figyelmeztette a minisztériumok vezetőit. Vadász János úgy tudja, idáig nem történt előrelépés ez ügyben.

A pénzügyminiszter által bejelentett összeg, miszerint a közigazgatás karcsúsítására 40 milliárd forintot szán a kormány jövőre, katalizátora lehet a közszolgálat reformjának, és ez főleg korszerűsítést jelent – érvel Vadász János. Úgy véli, ha létszámcsökkentésre kerül is sor, az maximum egy-két ezer embert érinthet. A húszezres elbocsátás gondolata irracionális – fogalmaz a szakember, aki szerint a legkésőbb október elején kormány elé kerülő közszolgálat reformjáról szóló törvénytervezet segíteni fogja a feladat alapú foglalkoztatás kialakítását. Ez alapján a közszféra minden alkalmazottja munkaköri leírás alapján dolgozik majd, munkáját pedig teljesítménye alapján értékelhetik – a versenyszférához hasonlóan. Ha ez már most is így lenne, a köztisztviselők sokkal könnyebben érvényesülnének a versenyszférában – teszi hozzá Károlyi Miklós, a VOSZ főtitkára.

Míg az elmúlt 15 évben a hivatalokban dolgozók száma folyamatosan nőtt, addig az intézmények munkatársai egyre fogytak: meg kell fordítani ezt az arányt – állítja Vadász János. Szerinte a 40 milliárdból kell megoldani az átszervezést, a munkatársak átképzését is. Elképzelése szerint az egészségügyi, az oktatási, a szociális és a kulturális intézményekhez kerülhetnének át a köztisztviselők. A kormánymegbízott úgy véli, a köztisztviselőknek nem a versenyszférában, hanem továbbra is a közszolgálatban a helyük. A kormányhatározat (1075/2004. VII. 21.) többek között a megszüntethető, illetve a helyi önkormányzatoknak és nem közigazgatási szerveknek átadható területi államigazgatási feladatok és hatáskörök feltérképezésére is kiterjed. A határozat október 31-ig ad javaslattételi határidőt a minisztereknek.