Kölcsönös vízumkötelezettség lép életbe nyár elejétől hazánk, és azok között az országok között, amelyek állampolgárai vízummal utazhatnak be az EU tagországaiba. Az új szabályok június elejétől érvényesek és egyelőre a Moldovába, Belorussziába, vagy Oroszországba indulókat érintik. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az USA-val Magyarország törekszik a kölcsönös vízummentesség elérésére, de ennek időpontjáról a tárca illetékese egyelőre nem kívánt jóslatokba bocsátkozni.

Október elsején lép hatályba az a megállapodás is, amely szerint Magyarország felmondta a Kubával kötött vízummentességről szóló megállapodását.

Az Erdélybe utazóknak jó hír, hogy Romániával kapcsolatban nem változik a magyar vízumpolitika. Délkeleti szomszédunk ugyanis már felkerült az EU vízummentes listájára.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor változnak meg az USA-ba történő beutazás feltételei. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban washingtoni látogatásán is hangsúlyozta, hogy a magyar fél a kölcsönös vízummentesség bevezetését szeretné elérni. Hazánk úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok által megszabott feltételek jelentős részét teljesítette, egyedül a visszautasítottak arányán kell még javítania. – Magyarország ezt a kritériumot figyelembe véve, már közel áll a 3 százalékos határ eléréséhez.