Változó vízumszabályok

2001.05.26. Stop!

Kölcsönös vízumkötelezettség lép életbe nyár elejétől hazánk, és azok között az országok között, amelyek állampolgárai vízummal utazhatnak be az EU tagországaiba. Az új szabályok június elejétől érvényesek és egyelőre a Moldovába, Belorussziába, vagy Oroszországba indulókat érintik. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az USA-val Magyarország törekszik a kölcsönös vízummentesség elérésére, de ennek időpontjáról a tárca illetékese egyelőre nem kívánt jóslatokba bocsátkozni.

Október elsején lép hatályba az a megállapodás is, amely szerint Magyarország felmondta a Kubával kötött vízummentességről szóló megállapodását.

Az Erdélybe utazóknak jó hír, hogy Romániával kapcsolatban nem változik a magyar vízumpolitika. Délkeleti szomszédunk ugyanis már felkerült az EU vízummentes listájára.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor változnak meg az USA-ba történő beutazás feltételei. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban washingtoni látogatásán is hangsúlyozta, hogy a magyar fél a kölcsönös vízummentesség bevezetését szeretné elérni. Hazánk úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok által megszabott feltételek jelentős részét teljesítette, egyedül a visszautasítottak arányán kell még javítania. - Magyarország ezt a kritériumot figyelembe véve, már közel áll a 3 százalékos határ eléréséhez.

  • kapcsolódó anyagok
VÍZUM