Megvesztegették a közpénzügyi államtitkárság munkatársát?

2004.09.22. FigyelõNet

Vesztegetéssel gyanúsították meg a közpénzügyi államtitkárság volt főtanácsadóját az ügyészségi nyomozók kedden, mert 10 millió forintot kért és kapott Kulcsár Attilától, a K and H Bank volt munkatársától és ezért átadta neki a PSZÁF-ról szóló jelentés másolatát - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel. A gyanusított nevét nem hozták nyilvnosságra.

Borbély Zoltán legfőbb ügyészségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta: a gyanúsított részletes vallomást tett, a gyanúsítással szemben ellenvetéssel élt, szabadlábon védekezhet. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a mai napon hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgatta a 2003 májusában a Miniszterelnöki Hivatal Közpénzügyi Államtitkárság állományában - vezető főtanácsos besorolásban, politikai főtanácsadói munkakörben - dolgozó köztisztviselőt" - tartalmazza a Legfőbb Ügyészség MTI-hez eljuttatott közleménye.

A gyanú szerint a főtanácsadó 10 millió forintért a hivatali hatáskörében rendelkezésre álló, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete gazdálkodásának vizsgálatáról készített jelentésből adott jogosulatlanul másolatot Kulcsár Attilának. Borbély Zoltán legfőbb ügyészségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta: a gyanúsított részletes vallomást tett, a gyanúsítással szemben ellenvetéssel élt, szabadlábon védekezhet.

A közlemény szerint az ügyészség a folyamatban lévő büntető eljárásokról a rá vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával, az adatvédelmi szempontok figyelembe vételével rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt. Jelen esetben is ezt teszi. "Mindezek alapján minden alapot nélkülöznek azok a kijelentések, amelyek az ügyészséget kiszivárogtatással vádolták" - tartalmazza a Legfőbb Ügyészség közleménye. Az ügyészség működésével kapcsolatban rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot, nyitott arra is, hogy a reális értékelés érdekében az Országgyűlést, a kormányt és más állami tisztviselőket a törvényes kereteken belül folyamatosan tájékoztassa a tevékenységével, szervezetével, körülményeivel kapcsolatban érdeklődésükre számot tartó kérdésekről.

Ezt a lehetőséget Polt Péter legfőbb ügyész két évvel ezelőtt valamennyi párt frakcióvezetőjének írásban jelezte. Ez az út nyitva áll a mindenkori miniszterelnök vagy az őt helyettesítő miniszter számára is. A legfőbb ügyész tehát a jogszabályi keretek között bármikor kész a tájékoztatásra, rendelkezésre áll, így elkerülhetőek lennének a félreérthető nyilatkozatok - áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.