Szigorításokat tartalmazó javaslatokat tett az Európai Bizottság szerdán az Európai Unió tagállamainak a munkaidő betartásával kapcsolatban, de még mindig meghagyta a lehetőséget arra, hogy az egyes országok a 48 órás felső korlátnál hosszabbat alkalmazzanak.

Az EU brüsszeli végrehajtó szerve azzal indokolta döntését, hogy szükség van a tagországok eltérő gyakorlatának összehangolására. A bizottság a munkaidőre vonatkozó irányelv módosítását fontolgatva eredetileg azt próbálta javasolni, hogy tiltsák meg a munkaidőkorlát túllépését, de egyes tagországok – mindenekelőtt Nagy-Britannia – élesen tiltakozott ez ellen. A testület ezért végül is csak szigorításokat ajánlott, amelyek alól azonban még mindig lehetnek kivételek. Azt azonban leszögezte a testület, hogy heti 65 óránál hosszabb munkaidőt semmilyen kivételes esetben nem tud elképzelni.

A javasolt módosítások között szerepel, hogy a dolgozókat nem lehet a munkaidő túllépésére kérni próbaidejük alatt, illetve mindjárt munkaszerződésük aláírásakor. Ha később kötnek is ilyen egyezményt, annak írásos és maximum egy évre szóló – határozott idejű – megállapodásnak kell lennie, bár évenként meg lehet újítani. Kiemelten igyekszik védeni a bizottság azokat a munkaszerződéseket, amelyek nem kollektívok, tehát nem áll mögöttük érdekképviseleti befolyás.

A bizottság azt is javasolta, hogy vegyék figyelembe a munkaadóknak azt kérését, hogy a heti munkaidőt ne negyedéves, hanem éves alapon kalkulálják. A cégeknek mindazonáltal vezetniük kell alkalmazottaik ledolgozott munkaidejét, és az erről szóló jegyzékeket meg kell őrizniük.