A múlt hét után szerdán még egyszer elfogadta az adótörvényeket a kormány. Kétkulcsos tábla, korlátozott kedvezmények, emelkedő tőkeadó a jövő évi menü. Néhány részlet, így a bankadó, még tisztázásra vár.

Jövő hét elején nyújtja be a kormány az adótörvényeket a parlamentnek; a bankadóról ma folytatódnak az egyeztetések – derült ki a kabinet tegnapi ülését követően. Ma a pénzügyminiszter mellett Gyurcsány Ferenc a kormányfő-jelölt is egyeztet Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával és Erdei Tamással, a Bankszövetség elnökével, az MKB vezetőjével.

A Népszabadság információi szerint a bankadó mellett még néhány részletkérdés tisztázásra vár – ezért nyúlik a törvény benyújtása is. Ez magyarázza azt is, hogy a kormány ezen a héten már másodszor fogadta el az adótörvényeket. A múlt héten hasonló döntést hoztak ugyanis, a javaslat érdemben nem változott.

A mostani döntésekről az igazságosabb teherviselés és az esélykiegyenlítés jelszavával Göncz Kinga számolt be a sajtónak. Az esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: a kétkulcsos szja miatt 100 milliárd forint bevételről mond le az állam. A kedvezmények igénybevételét jövedelemhatárhoz kötik – ám változhatnak az eddigi határok is. A tájékoztatás szerint lakáshitel-törlesztés kedvezményét 4,4-5 millió forintos jövedelemig lehet igénybe venni (ez megfelelhet az idei szabályoknak).

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/333827/