A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megvizsgálta a lakáshitelezésnél alkalmazott banki biztosítékokat, s nem zárta ki, hogy egyes esetekben a vételi jog kikötése sértheti az ügyfelek érdekeit. Az opcionális vételi jog alkalmazását ennek ellenére nem tiltja meg, de részletesen előírta azokat a szabályokat, amelyeket egy banknak be kell tartania, ha vételi jogot köt ki.

A vételi jog alkalmazásának feltétele például – írja elő a felügyelet –, hogy az opciós szerződés részeként el kell készíteni egy nyilatkozatot, amelyben az ügyfél aláírásával azt igazolja, hogy a jog kikötésének következményeiről tájékoztatták, s érti, hogy számára ez mit jelent. Ha az adós nem fizet, a pénzügyi intézmény a fizetési felszólításban hívja fel a figyelmét az opció alkalmazásának következményeire.

A hitelintézetnek továbbá átláthatóvá kell tennie az ingatlanok értékbecslését, azaz ügyfelét meg kell ismertetnie az értékmegállapítás szempontjaival. A PSZÁF elvárná, hogy a bankok biztosítsák az ügyfeleknek a lehetőséget, hogy több értékbecslő közül maguk választhassanak.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…