Ma tesz javaslatot Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök-jelölt személyére, aki ezután benyújtja az Országgyűlésnek a koalíciós pártok által elfogadott új kormányprogramot. Gyurcsány Ferenc korábban megerősítette, hogy kész elfogadni a kormányfői posztot.

Szombat óta ügyvezető kormánya van az országnak, miután pénteken éjfélkor hatályba lépett Medgyessy Péter lemondása.

Az ügyvezető miniszterelnök Medgyessy Péter nem nevezhet ki új minisztert, ugyanígy nem is mentheti fel hivatalából a tárcavezetőket. A korlátozott jogkörű kormányrendeletet is csak kivételes esetben alkothat. A politikai államtitkárok megbízatása ugyancsak megszűnt, hatáskörűket az új miniszterek kinevezéséig gyakorolják. Az interregnum várhatóan tíz napig tart.

Hétfőn a plenáris ülésen napirend előtt a köztársasági elnök személyesen vagy átiratában bejelenti a miniszterelnökre vonatkozó javaslatát, és a kormányalakításra felkért politikus még aznap ismerteti programját.

A képviselőknek szűk 48 óra alatt kell megismerkedniük az új kormányprogrammal, melynek 10 órás vitáját szerdán kezdi a Ház. Reggel 8-kor a miniszterelnök-jelölt félórás felszólalásával veszi kezdetét a vita. A frakciók arányosan elosztott hozzászólását követően a miniszterelnök-jelölt zárszava a napirendi becslés szerint este 8 körül várható. Végül közvetlenül a szavazás előtt ismét Mádl Ferenc szól a képviselőkhöz.