Az Országgyűlés hétfőn elutasította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2002. és 2003. évi beszámolóját, miután a kormánypártok képviselői nemmel szavaztak. Ilyenre eddig nem volt példa hazánkban.

A Ház 145 igen szavazattal, 180 nem ellenében, két tartózkodás mellett vetette el az MNB 2002-es beszámolóját, mivel a koalíciós pártok képviselői nemmel szavaztak. Szintén elutasította a Ház, 143 igen szavazattal, 191 ellenében a nemzeti bank 2003. évi beszámolóját a kormánypártok ellenszavazata miatt. A 2001-es beszámolót az Országgyűlés elfogadta.

Az MNB szerint az Országgyűlés döntése nem befolyásolja az európai normák szerint független Magyar Nemzeti Bank munkáját. “Az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően és az Európai Központi Bank által követett gyakorlat szerint továbbra is mindent megtesz legfőbb céljának, az árstabilitás elérésének és fenntartásának érdekében” – írja az MNB közleménye.

A közlemény szerint a beszámolók a hatályos jogszabályok alapján készültek el, azokat az Állami Számvevőszék, az MNB felügyelőbizottsága, a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló cég a közgyűlés számára elfogadásra ajánlotta, s azokat az állam mint tulajdonos – a pénzügyminiszter útján – elfogadta. A beszámolókat szintén elfogadásra ajánlotta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, valamint Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága – írja az MNB közleménye.