Papír helyett már számítógépen, de kétszer annyiért lehet elméleti vizsgát tenni a jogosítvány megszerzéséhez. A vizsgaszabályok nem módosultak, ám egy-egy kérdés megválaszolására ténylegesen csak egy perc fordítható.

A jogosítványok néhány kategóriájának kivételével mind a 27 vizsgaközpontban már számítógépen kell elméleti vizsgát tenni – jelentették be a Közlekedési Főfelügyelet keddi sajtótájékoztatóján. Szebényi Márta főigazgató-helyettes elmondta: a vizsgázók nem tesztlapon, hanem egy számítógépes programmal, érintőképernyő segítségével adhatják meg a helyes választ. Minden kérdésre ténylegesen legfeljebb egy perc fordítható, ám egy-egy kérdés megválaszolása későbbre is halasztható. Szebényi Márta hangsúlyozta: ahogy eddig is, a válasz módosítására utólag nincs mód.

A vizsgaszabályok nem változtak. “B” kategóriás jogosítvány (személygépkocsi) megszerzésénél például 55 kérdésre adható 75 pontból legalább 65-öt kell megszerezni. A tesztsor kitöltése után a vizsgázók azonnal szembesülhetnek az eredménnyel, sőt, még a rossz válaszokat is megtekinthetik a helyes megoldással, magyarázattal mellékelve.

A főigazgató-helyettes elmondása szerint a jövőben lényeges változtatásokat terveznek a vizsgaszabályokban. Elképzelhető, hogy módosul a felhasználható idő, s néhány feladatot mozgóképpel illusztrálnának. Szebényi Márta megjegyezte: a most használatos képek elavultságát az is jelzi, hogy több helyen még Daciák bukkannak fel. A folyamatosan frissített, úgynevezett kérdésbankban egyébként már most lecserélték a hosszabb megfogalmazású kérdéseket.

A szakemberek úgy vélik, az új rendszerrel könnyebben kimutathatók lesznek a hiányos elméleti ismeretek, így hatékonyabb oktatásra és gyakorlásra nyílik mód. Emellett több tonna papír használatától, tárolásától mentesíti a felügyeleteket. A programból egyébként szabadon megvásárolható gyakorló változat is készül, a rendszer működését bemutató cd-t pedig megkapják az autósiskolák, hogy a tanulók már az elméleti oktatások megismerkedjenek vele. A számítógépes elméleti vizsgát a trolibusz, mezőgazdasági vontató és a kerti traktor kivételével 14 kategóriában vezették be. A vizsga díja kétszeresére, 3600 forintra emelkedett.