Kötelező lesz az állatútlevél október elsejétől az Európai Unión belül a gazdáikkal együtt külföldre utazó kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek. Az Európai Bizottság közleményben figyelmeztetett, hogy péntektől ezek az állatok csak az új dokumentum birtokában léphetik át a határokat.

Az útlevél – amelyet az állatorvosok állítanak ki, egységesítve, felváltva az eddigi, országonként eltérő okmányokat – a veszettség elleni oltás meglétét tanúsítja majd. Az EU 25 tagállamában ugyanis (Nagy-Britannia, Svédország, Írország és Málta kivételével, amelyek további feltételeket is szabnak) ez az egyetlen követelmény a házi kedvencek beutazásához.

Az európai uniós rendelkezések szerint az állatok azonosítására idővel egy, a kutyába, macskába, vagy éppen vadászgörénybe beültetett mikrocsip szolgál majd: e rendszer bevezetésére azonban a tagállamok 8 év türelmi időt kaptak, s addig is elegendő az állatok tetoválása, s e számsornak az útlevélben való szerepeltetése. Kivétel itt is Nagy-Britannia, Málta és Írország, amelyek már most mikrocsipet követelnek a határátlépés engedélyezéséhez.

Mindenesetre a briteknél ezzel megszűnik az eddigi gyakorlat, hogy a kutyák, macskák csak több hónapos karantén után juthattak be a szigetországba: legalábbis az állatútlevéllel rendelkező, azaz EU-országokból érkező állatoknál.

Az egységes állatútlevelet már idén júliusban be akarták vezetni, de a tagállamok többsége nem készült el időre e feladattal. Így az EU-bizottság három hónapos haladékot adott, megelőzve, hogy a nyári turistaszezonban, amikor nagyon sokan kedvenc háziállatukkal utaznak nyaralni, az okmány hiánya problémákhoz vezessen. David Byrne egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos azonban a jelek szerint még most sem biztos abban, hogy minden gördülékenyen megy majd: a bizottsági közlemény úgy fogalmaz, csak reménykedik abban, hogy a tagállamok mindent megtettek.