Az Europolon keresztül évente ötvenezer nemzetközi megkeresés érkezik a magyar rendőrséghez. A hatalmas iratforgalom miatt áttérnek a számítógépes adattárolásra a rendőrségnél.

Évente mintegy ötvenezer különböző megkeresés érkezik a magyar rendőrség Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjához (NEBEK) a bűnüldözéssel kapcsolatos információkat kezelő Europolon keresztül – közölte Szabó Zsigmond alezredes, a központ igazgatója egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen. Ugyan Magyarország csak szeptember 1. óta teljes jogú tagja az Európai Unió bűnüldöző szervezetének, szerződéses tagként már több éve kapcsolatban áll az Europollal. Az adatok szerint 2003-ban 46 127, 2002-ben pedig 51 631 megkeresés érkezett a NEBEK-hez a nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében, és idén is hasonló nagyságrendű megkeresésre számítanak.

Szabó Zsigmond elmondta, hogy a hatalmas iratforgalom miatt áttérnek a számítógépes adattárolásra a rendőrségnél, ezt rövidesen bevezetik. A NEBEK munkatársai bármikor elérhetők, hiszen 24 órás ügyeletet tartanak, és akár azonnali intézkedések megkezdésére is jogosultak. Az alezredes ismertette, hogy az Europol a tagállamok bűnüldöző szerveinek nyújt támogatást főként a kábítószer-kereskedelem, az embercsempészet, a terrorizmus, a pénzmosás területén. Az Europolnál bűnügyi elemzések, stratégiai jelentések készülnek, amelyek segítik a tagországokat, hogy mely területekre figyeljenek oda.

Külföldre személyes adatot, minősített információt csak a NEBEK-en keresztül lehet továbbítani. Az Europol a személyes adatokat három évig tarthatja nyilván, ezt csak akkor hosszabbíthatja meg, ha új adat érkezik. A hároméves limitről vita zajlik, mert például a szervezett bűnözéssel kapcsolatos adatok esetén ez kevésnek tűnik – jegyezte meg Szabó Zsigmond. A NEBEK intézkedik a külföldön elfogott személyek hazahozatalában is, amire tavaly több tízmillió forintot költöttek. Példaként említette, hogy három személyt hoztak haza Dél-Amerikából.

A magyar bűnüldöző szervek és az Europol kapcsolata a csatlakozást megelőzően is igen intenzív volt. Az akkor még csak tagjelölt országok közül 2001-ben elsőként Magyarország kötött együttműködési megállapodást a hivatallal. A következő évben már megkezdte munkáját az első magyar összekötőtiszt Hágában. Jelenleg három személy képviseli a rendőrséget, a határőrséget, valamint a vám- és pénzügyőrséget az Europolnál. Az Europolt az 1992-es maastrichti szerződés nyomán 1995-ben nemzetközi szerződéssel hozták létre. A szervezet 1999-ben kezdte meg tényleges működését, hatásköre és kapacitása azóta jelentősen bővült. Az Europol létszáma jelenleg 391 fő.