Igor Illarionov elnöki tanácsadó úgy vélte, hogy Oroszország az EU-nak szóló politikai gesztusként ratifikálni fogja az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló jegyzőkönyvet, noha az orosz tisztségviselők nem hisznek sem annak tudományos, sem gazdasági megalapozottságában – jelentette a The Moscow Times szerdai számában.

Szergej Lavrov külügyminiszter a múlt héten az ENSZ-közgyűlés előtt megerősítette: az orosz kormány, Vlagyimir Putyin elnök döntésének megfelelően, komolyan törekszik a jegyzőkönyv ratifikálására. Putyin májusban a ratifikálási folyamat felgyorsítását ígérte, miután az Európai Unió zöld utat adott a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépésnek.

  • Ez gesztus az EU felé, semmi több – mondta Illarionov az angol nyelvű moszkvai lapnak, hozzátéve, hogy az orosz tisztségviselők közül senki tartja jónak a jegyzőkönyvet hazája számára. – Senki sem látja értelmét gazdaságilag, senki sem tartja tudományosan helytállónak, senki sem lát benne semmilyen előnyt Oroszország számára. Ez merő politika – fejtegette a Kreml-tanácsadó.

Illarionov kijelentését elemzők annak biztos jeleként értékelték, hogy Oroszország csakugyan ratifikálja a jegyzőkönyvet, többéves vonakodás után. Az orosz kormány a múlt héten megküldte a ratifikálási csomagot az illetékes tárcáknak jóváhagyásra, és a természeti kincsek minisztériuma után a gazdaságfejlesztési tárcától is támogató véleményt kapott. Az 1997-ben készült jegyzőkönyv hatályba lépése az orosz ratifikálástól függ, miután az Egyesült Államok 2001-ben visszalépett tőle.

A jegyzőkönyv 2012-ig az 1990-es szintre korlátozná Oroszország kibocsátását. A szennyező gázok kibocsátása Oroszországban 30 százalékkal elmarad az 1990-es szinttől, a rendszerváltást követő gazdasági visszaesés miatt. Így Oroszország nyerhetne az egyezményen, amely szerint a kevésbé szennyező országok eladhatnak a kvótájukból másoknak. Sok orosz szakértő azonban attól tart, hogy a korlátozás néhány év múlva már visszafoghatja a gazdasági növekedést. Illarionov korábban hevesen ostorozta az egyezményt.