“Egyetértettünk abban, hogy nincs biztonságos Magyarország erős, kiszámítható, független, gyorsan és hatékonyan eljáró, jól felkészült bírói szervezet nélkül – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökénél tett mintegy félórás látogatása után tegnap.

A gesztusértékűnek szánt találkozón – Orbán Viktor a beiktatása után nem kereste fel hivatalában Solt Pál akkori főbírót – a kormányfő kijelentette: az igazságszolgáltatás politikai függetlensége biztosított és megőrzendő érték. A miniszterelnök elismerte: az igazságügyi reform eddig is jelentős eredményeket hozott, s számottevő változások következtek be a jogbiztonságban. Gurcsány arra kérte Lomnici Zoltán főbírót, hogy mielőbb találkozzék az új igazságügy-miniszterrel, és alakítsanak ki szoros munkakapcsolatot annak érdekében, hogy a reform kedvező hatásai mindenki számára érzékelhetővé váljanak.

A Népszabadság kérdésére a főbíró elmondta: a jövő évi költségvetés fő számairól a pénzügyminiszterrel már korábban megegyezett, így erről a kormányfővel folytatott megbeszélésen kevés szó esett. A részletekről még nem nyilatkozott, azt azonban közölte, hogy az igazságszolgáltatás költségvetési pozíciói 2005-ben nem romlanak. Így januártól működhet a debreceni és a győri ítélőtábla, és a két új táblabíróság székházának beruházási munkálatai is megkezdődhetnek. A Pest Megyei Bíróság rekonstrukciója azonban jövőre sem kezdődhet meg, ezért az igen mostoha körülmények között dolgozó bírák kulturált elhelyezését átmenetileg irodák bérlésével szándékoznak megoldani.