Akár két-három évig is elhúzódhatnak a kartellezésért megbírságolt sztrádaépítő cégek és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) között induló perek, s elképzelhető, hogy a jogvita végén a megbüntetett cégeknek nem kell befizetniük a rájuk rótt hét milliárd forintot meghaladó bírságot – tudtuk meg jogi szakértőktől.

versenyhivatal által július végén pézbüntetéssel sújtott vállalatok – a Betonút Rt., a Strabag Rt., a Hídépítő Rt., az Egút Rt. és a Debmút Rt. – a közelmúltban külön-külön bírósághoz fordultak, kérve a kiszabott, összesen több mint hét milliárd forint büntetés beszedésének a felfüggesztését. A joghatóság valamennyi társaság esetében hozzájárult a befizetés elhalasztásához. Így a vállalkozásoknak mindaddig nem kell fizetniük, amíg nem születik jogerős döntés ügyükben.

Az eddigi eljárás során a GVH-nak kellett bizonyítania, hogy a cégek a tendereken egyeztették egymással az árajánlatikat, vagyis kartelleztek. A Főváros Bíróságon viszont – mivel a megfordul a bizonyítási kényszer – az útépítő társaságoknak kell bizonyítanuk, hogy nem kötöttek egymással kartell megállapodásokat. Az ügy a szakértők szerint az Ítélőtábláig is eljuthat, s nem kizárt, hogy a vállalatok képesek lesznek vétlenségüket bizonyítani. Ezért lehetséges, hogy a bírságot végül nem kell leróniuk.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…