Csaknem harminc építkezésen 377 al- és fővállalkozót ellenőrzött az adóhatóság. Az országos akció célja az volt, hogy kiszűrjék a fekete munkásokat. Bár az értékelés még tart, az már biztos, hogy több cégvezető 12 napra kénytelen szüneteltetni a munkát, ez a büntetésük a be nem jelentett foglalkoztatásért.

Mintegy 518 építőmunkás közül csupán öt foglalkoztatott legális alkalmazása volt egyértelmű az adóhatóság ellenőrei számára az egyik fővárosi építkezésen annak az országos akciónak a keretében, melyet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szervezett szeptemberben. A cél az volt, hogy kiszűrjék az építkezéseken a be nem jelentett alkalmazottakat. Szeptember 15-én a fővárost, szeptember 21-én pedig az ország 22 igazgatóságának körzetét érintette az ellenőrzés.

Első nap a Lágymányosi híd pesti hídfője és a Nemzeti Színház közötti területen jelentkeztek a revizorok, ahol a Művészetek Palotája építkezésén éppen 148 fő- vagy alvállalkozó dolgoztatott – összegezték a hatóság munkatársai. Itt tapasztalták azt, hogy 518 alkalmazott közül csupán öt foglalkoztatása volt már a helyszínen is egyértelmű, míg 503 esetben a bejelentést igazoló iratok bemutatására szólították fel a foglalkoztatókat. A vizsgálatok teljes eredménye csak később várható, de az már most biztos, hogy tíz alkalmazott illegális foglalkoztatása miatt hét vállalkozás 12 napig nem dolgozhat.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…