Az új igazságügy-miniszter szerint két év alatt elkészülhet az új alkotmány normaszövege, a politikai konszenzus azonban nem valószínű. Petrétei József és Hankó Faragó Miklós csütörtökön felkereste a Pécsi Ítélőtáblát és a Baranya megyei büntetés-végrehajtási intézetet.

2006-ra még nem lesz új alkotmánya Magyarországnak, de az ezzel kapcsolatos szakmai munka elvégezhető a ciklus végéig – mondta el a Pécsi Ítélőtáblánál tett látogatásakor Petrétei József igazságügy-miniszter. – Ha a pártok ezzel kapcsolatos megegyezése nem is valószínű, arra mindenképpen van esély, hogy a politikai erők belássák, szükség van új alaptörvényre. Addig pedig meg kell teremteni a szakmai munka feltételeit és két éven belül elkészülhet az új alkotmány normaszövege – közölte az igazságügy-miniszter.

Petrétei József szerint olyan új alkotmány megalkotása lenne indokolt, amely összhangban áll az Európai Unió új alkotmányával is.

A tárca legfontosabb feladataként a megkezdett igazságügyi reformok folytatását nevezte meg a miniszter. Ezen belül prioritást élvez a büntetés-végrehajtási törvény módosítása, amely az alapjogok nemzetközi chartájához igazítva átláthatóvá tenné a hazai büntetés-végrehajtás folyamatát.

Petrétei József elképzelései szerint 2006-ra elkészülne az új áldozatvédelmi törvény normaszövege, mely a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítését is segítené. A miniszter fontosnak tartja a megegyezést a jogalkotási, valamint az alkotmánybíróságról szóló, kétharmados törvényekről.

Az igazságügy-miniszter szólt a bűnmegelőzés fontosságáról, a büntetés-végrehajtás helyzetének javításáról is. Utóbbi keretében az ország nyugati és keleti részén egy-egy, 700 személyt befogadó új börtön megépítését tervezik.

Hankó Faragó Miklós , a minisztérium politikai államtitkára közölte, Pécsett novemberben megkezdődik a fiatalkorúak börtönének építése. A mintegy 860 millió forintos beruházás Phare-program 70 százalékos támogatásával, egy év alatt valósul meg és 50 fiatalkorú elítélt büntetésének letöltéséhez biztosít európai szintű körülményeket.

  • Mindez azért előnyös, mert a jobb fogva tartási körülmények segítik a fiatalok társadalomba való visszailleszkedését, csökkentik annak esélyét, hogy visszaeső bűnöző váljon belőlük – mondta az államtitkár.

Petrétei József igazságügy-miniszter és Hankó Faragó Miklós, a minisztérium politikai államtitkára Pécsett tett látogatása során az ítélőtáblát, majd a Baranya megyei büntetés-végrehajtási intézetet kereste fel.