A választási törvény módosítása miatt kialakult patthelyezetről egyeztetett Mádl Ferenc államfő és Lamperth Mónika belügyminiszter. Egyetértettek abban, hogy az ország alkotmányos működése érdekében minden választást alkotmányosan kell lebonyolíani.

Az Országgyűlésnek hétfőn el kellene fogadni a jogszabály módosítást, hogy alkotmányos keretek tarthassák meg a novemberi időközi választást.

A belügyminiszter a külföldön szavazás megoldása ügyében kereste fel Mádl Ferenc köztársasági elnököt. Azt kérte tőle, ő is tegyen lépéseket azért, hogy módosítani tudják a kétharmados többséget igénylő választási törvényt, így pedig az időközi választások és a népszavazás is megfelelhet az alkotmányos követelményeknek – mondta lapunknak Lamperth Mónika. A találkozó után kijelentette, ha hétfőn nem fogadja el az Országgyűlés a választási törvény módosítását, akkor már nem lesz idő arra, hogy a választási bizottság felkészüljön a külföldön tartózkodók szavazásának lebonyolítására a novemberi időközi választáson. Közölte, Mádl Ferenccel egyetértettek abban, az ország alkotmányos működése érdekében minden választást alkotmányosan kell lebonyolítani. Az államfő szerdán fölhívta a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság szeptember 14-én hozott határozata értelmében alkotmányellenes helyzetet eredményeznek a népszavazás lebonyolítását szabályozó törvények hiányosságai. A belügyminiszter szerint a kormány mindent megtett azért, hogy a törvénymódosítás megszülessen. Úgy vélte, van még egy halvány remény arra, hogy megszületik a szabályozás.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…