Elcsalt adószázalékok Pécsett

2001.05.28. Origo, MTI

Oktatási és közművelődési intézmények alapítványai helyett egy sportklubnál kötött ki több száz pécsi pedagógus és népművelő jövedelemadójának egy százaléka, melyet eredetileg saját intézményük alapítványa számára ajánlottak fel. Ambrus Ágnes, a Pécsi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője szerint egyelőre nincs pontos adat arról, hogy a csalók mekkora kárt okoztak.

Ambrus Ágnes őrnagy, a Pécsi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője a csalás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatról elmondta, hogy azt az egyik pécsi iskola igazgatója és pedagógusai által tett feljelentés nyomán indították el. A pedagógusok ugyanis törvényes jogukkal élve tájékoztatást kértek az APEH illetékes igazgatóságától arról, hogy jövedelemadójuk egy százaléka eljutott-e a címzetthez, azaz nehéz anyagi helyzetű intézményük alapítványához. Kiderült, hogy a tanárok rendelkezése ellenére adójuk egy százaléka azért nem érkezett meg az alapítványhoz, mert az összegeket valaki egy sportegyesület számlájára irányította át.

  • A rendőrség az ügyben háromszázötvennégy olyan adófizetőt hallgat meg, akinek jövedelemadója egy százalékát a pécsi sportklub kapta - közölte az őrnagy. Elmondta: közel háromszáz iskolai illetve közművelődési alkalmazottat már megkérdeztek, hogy valóban a pécsi sportegyesületnek szánta-e jövedelemadója egy százalékát, de eddig csupán elenyésző hányaduk adott igenlő választ.
  • Alapos tehát a gyanú, hogy az eredetileg saját intézményeik alapítványa javára rendelkezők szándékát megmásítva valaki felbontotta a jövedelemadó egy százaléka címzettjének nevét és adószámát tartalmazó borítékot, és a sportegyesület adataival cserélte ki az eredetieket - közölte.

Ambrus Ágnes őrnagy szerint a csalási ügy forintban kifejezhető kárértékéről egyelőre nincs pontos adat, de az anyagi kárnál sokkal nagyobb az erkölcsi, amelyet a bűncselekmény az adófizetői bizalom megrendítésével okozott.