A parlament nagy többséggel elfogadta a választási eljárási törvény módosítását. Lényege az, hogy a külképviseletekre nem utaznak szavazatszámláló bizottságok, de a pártok és jelölő szervezetek saját költségükön küldhetnek megfigyelőket.

Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta a javaslatot, mert az ellenzék is támogatta. Egyedül 17 szabad demokrata képviselő szavazott ellene, ők inkább a levélben szavazást helyeselnék. A megegyezés azonban ismét csak átmenetileg sikerült, vagyis az új törvény a következő hónapok időközi parlamenti választásaira és népszavazásaira érvényes.

Lényege az, hogy a külképviseletekre nem utaznak szavazatszámláló bizottságok, de minden párt és más jelölő szervezet saját költségén megfigyelőket küldhet, akik csak választásra jogosult magyar állampolgárok lehetnek. A lezárt urnákat a nagykövetségek hazaküldik, a szavazatszámlálás itthon történik.

Ezzel elhárult az a veszély, hogy valamelyik szavazás érvénytelenné váljon, hiszen a külföldön tartózkodó választópolgárok élhetnek alkotmányos jogukkal. A következő általános választások előtt azonban újabb tárgyalásokra lesz szükség, mert a Fidesz továbbra sem fogadja el sem az elektronikus, sem a levélben történő szavazást, és a mostani megoldást sem tartja véglegesnek.