A kutatás-fejlesztésről és technológiai innovációról szóló törvénytervezet elfogadását javasolja a kormánynak a Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium.

Az ajánlás révén hamarosan a kormány, majd pozitív döntés esetén az Országgyűlés elé kerül a javaslat. A röviden innovációs törvénynek nevezett jogszabálytervezet célja az ország gazdasági versenyképességének növelése a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésével.

Az új kerettörvény átfogó szabályozással kívánja ösztönözni a kutatás-fejlesztést, az innovációs folyamatokat, valamint a kutatási eredmények piaci hasznosulását. Fő elemei: a K+F és az innováció finanszírozása, a szellemi alkotások hasznosítása, az innovatív vállalat-alapítás támogatása, valamint az innováció emberi erőforrásainak erősítése.

Az innovációs törvény a terület első átfogó hazai jogszabálya. A jelenlegi változat közel kétéves szakmai egyeztetés alapján, széleskörű előkészítő munkával készült el. A tervezetbe az előkészítés során számos, a kutatás-fejlesztésben és az innovációban érintett intézmény, szervezet, elméleti és gyakorlati szakember javaslata, véleménye épült be.

A tervezet lehetővé teszi a költségvetési kutatóhelyek számára, hogy a támogatásokat a feladatokkal arányos ütemben használják fel. Kötelezi az érintetteket szellemitulajdon-védelmi szabályzatuk elkészítésére, amelyhez szakmai segítséget kapnak. Megkönnyíti a szakemberáramlást a kutatóhelyek és az eredményeket megvalósító vállalkozások között. A kutató háromévenként legfeljebb egy évet vállalkozásnál tölthet kutatási eredménye gyakorlati megvalósításával, megtartva munkahelyét és előmenetelét. A törvényjavaslat enyhíti a költségvetési kutatóhelyek vállalkozásalapításának korlátjait annak érdekében, hogy a kutatási eredmények közvetlenül hasznosuljanak. Megteremti a kutatómunkában résztvevők közvetlen érdekeltségét is azzal, hogy a közalkalmazotti státuszban dolgozó kutatók részt vehetnek a hasznosító (spin-off) vállalkozások munkájában.
A törvény lehetőséget teremt a kis- és középvállalkozások innovációját segítő garanciaintézmények alapítására, és kamattámogatást biztosít számukra az utófinanszírozott kutatás-fejlesztési projektek költségeihez. A vállalkozások számára országosan és regionálisan nyújtott, támogatható innovációs szolgáltatások igen széles körét adja meg.

A törvénytervezet kiterjed az innováció emberi erőforrásainak fejlesztésére, ezen belül a hazai kutatói utánpótlás és a tudományos munkára fogékony középiskolai tanárok ösztönzésére, valamint a képzett külföldi munkavállalók beáramlásának megkönnyítésére. Foglalkozik a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció társadalmi elismertségének javításával is.