Az ellenzéki pártok hétfőn nem szavazták meg a honvédségi törvény módosítását, melyhez a képviselők kétharmadának “igen”-je kellett volna. A szaktárca vezetője felelőtlennek nevezte a döntést, melynek nyomán fennmarad a hadkötelezettség.

Az Országgyűlés hétfőn 191 igen szavazattal, 146 nem ellenében, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló, kétharmados többséget igénylő törvényjavaslatot.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közleményben tudatta, sajnálattal és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az ellenzéki pártok az előzetes egyeztetések ellenére nem szavazták meg a módosítást. “E felelőtlen lépés eredményeként hiába jön létre az önkéntes magyar haderő, hiába nem lesz többé bevonulás, változatlanul fennmarad a hadkötelezettség intézménye, értelmetlenül zavart okozva a társadalomban” – fogalmaz a szaktárca vezetője.

Juhász Ferenc hozzáteszi: szakemberekkel megvizsgáltatja mindazokat a lehetőségeket, amelyek szükségesek annak érdekében, hogy mégse kelljen a fiataloknak adategyeztetéssel, orvosi vizsgálattal és egyéb kellemetlenséggel szembenéznie, miközben a haza védelmét az önkéntes hivatásos katonák amúgy is ellátják.