A Belügyminisztérium szervezetének átalakításáról döntött a tárca vezetője, így megszűnik a humánpolitikai, s létrejön a rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkári tisztség, továbbá létszámleépítésekre kerül sor a minisztériumban és háttérintézményeiben, valamint a BM közvetlen irányítása alá tartozó szerveknél.

Lamperth Mónika belügyminiszter döntött a tárca szervezetének átalakításáról. Az intézkedés eredményeként csökken a helyettes államtitkári beosztások száma, ami eddig hat volt. Megszűnik a humánpolitikai helyettes államtitkári tisztség – mondta kedden Orodán Sándor, a tárca kommunikációs főigazgatója.

A szaktárca közleménye szerint a rendészeti felügyelet és ellenőrzés megerősítésére a miniszter létrehozza a rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkári tisztséget. A szervezeti változások és a humánerő- gazdálkodás racionalizálása eredményeként a minisztériumban és háttérintézményeinél mintegy 250-300 fős, a tárca közvetlen irányítása alá tartozó szerveknél – így például a rendőrségnél és a határőrségnél – további, összesen mintegy 1 000 fős létszámcsökkenés várható.

Ezek a racionalizálási intézkedések a jelentős költség-megtakarítás mellett biztosítják a belügyi tárca valamennyi területén a hatékony és eredményes tevékenységet – áll a dokumentumban.