A tervek szerint novemberben dönt a kormány az információszabadságról szóló törvény koncepciójáról. A jogszabály lényege, hogy a közpénzből keletkezett közérdekű adatokat, bírósági ítéleteket a hivatalos szerveknek elérhetővé kell tenniük az interneten.

Szakmai konferenciát rendeztek az információs szabadságról szóló törvényről a Közép-európai Egyetemen (CEU) kedden. Az 1992-es, személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény nagy lépés volt az információszabadság terén, de sem az eredeti jogszabály, sem annak 2003-as felülvizsgálata nem foglalkozott az elektronikus információszabadsággal, miközben a technológiai fejlődés alapvetően befolyásolja az információs jogok gyakorlását.

Míg a szociális különbségek igen kirívóak, és minden érintett tisztában van velük, a digitális információ hiánya ma még nem tűnik fel azoknak, akik kimaradtak az e-társadalomból, ez tovább növelheti a digitális szakadékot a társadalmi rétegek között.

Az információszabadság két legfontosabb eleme, hogy az állampolgárok megismerhessék a hatályos joganyagot és a bírósági döntéseket – mondta a konferencián Papp Imre, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A jogszabályok megismerhetősége a jogállamiság alapkövetelménye, hiszen hogyan folytatna az állampolgár jogkövető magatartást, ha nincs tisztában a rá vonatkozó szabályozással – érvelt az államtitkár.

Sólyom László egyetemi tanár szerint az információszabadság fontos kérdései, hogy melyek azok az adatok, amelyeket az államnak kérés nélkül is az állampolgárok rendelkezésére kell bocsátania, hogy hogyan és mely intézményeket kötelezzenek a közérdekű információk elérhetővé tételére, és hogy milyen konfliktusok rejlenek az információs szabadság és az adatvédelem találkozásában.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0041026.html