A Parlament elfogadta a közbeszerzési törvény módosítását, amely megkönnyíti a magán- és kisvállalkozók EU-forrásokhoz jutását. A tavaly elfogadott közbeszerzési törvényt várhatóan 2006-ig még módosítani kell majd.

Jelentősen könnyíti a magán- és kisvállalkozók EU-forrásokhoz jutását a közbeszerzési törvény október 18-án elfogadott módosítása – mondta Gadó Gábor az igazságügyi tárca helyettes államtitkára. Míg a korábbi szabályozás szerint, ha a támogatásban volt uniós forrás, akkor szükség volt közbeszerzési eljárásra, a módosítást követően viszont már csak akkor, ha a támogatásban lévő uniós forrás eléri a közösségi értékhatárt és egyúttal nagyobb a támogatás a felénél.

Magyarországon 1995 óta létezik a közbeszerzés intézménye, tavaly már százmilliárd forintos nagyságrendű volt az összes közbeszerzések értéke. A közbeszerzési eljárás célja, hogy áru, szolgáltatás vagy építés megrendelésékor a jellemzően állami, önkormányzati intézmények versenyezetési eljárást alkalmazzanak annak érdekében, hogy a közpénz felhasználása átlátható és hatékony legyen.

A tavaly elfogadott új közbeszerzési törvényt várhatóan 2006 elejéig ismét átfogóan kell módosítani két, idén elfogadott közösségi irányelv átültetése céljából. Eközben tovább folyik a közbeszerzés uniós szabályozásának felülvizsgálata – tette hozzá. A helyettes államtitkár megjegyezte: az EU intézményei dicsérően szólnak a közbeszerzések tanácsáról és a magyar szabályozásról.

A közbeszerzésről sokan úgy beszélnek mint egy uniós követelményről, kényszerről, mellyel szemben áll az a hazai érdek, hogy minél szűkebb körben alkalmazzuk a törvényt – mondta a szakember, aki ezzel ellentétben azt hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési törvényre akkor is szükség lenne, ha nem lenne ilyen uniós elvárás. Hozzátette: a külföldi befektetőknek is fontos, hogy átlátható legyen a szabályozás, a közpénzek felhasználhatósága.

Az igazságügyi tárca nem támogatja azt a törekvést, hogy szűkítsék a törvény hatályát és bővítsék a kivételeket. Ez ellentétes a közösségi joggal is – mondta Gadó Gábor.

Kapcsolódó oldalak:
http://www.kozbeszerzes.gov.hu
http://www.kozbeszerzes.hu