A kisebb személygépkocsiknál öt, a legdrágább kategóriában 14 százalékos regisztrációs adóemelésre számíthatunk jövőre, sőt immár nemcsak az autó, de a motorkerékpár-vásárlást tervezőknek is számolniuk kell az új adótétellel.

Az 50 és 80 köbcentiméter közötti motorkerékpárok árában áfástól 12 500, a 900 köbcentiméter felettieknél 125 ezer forintos plusz adó terheli majd a kiszemelt kétkerekűt. Mivel a regisztrációs adó áfaalapot képez, ám a magánszemélyeknek jármű behozásakor nem kell forgalmi adót fizetniük, az adótervezet egyszerűen 25 százalékkal magasabb regisztrációs adótételt állapít meg a magánimportra.

A regisztrációs adó idei bevezetése és az azt követő adminisztrációs zavarok már az idén is lefékezték az 1995 óta növekvő autóeladási trendet. Az év első nyolc hónapjában alig egy százalékkal több autó kelt el, mint 2003 azonos időszakában, és miután számos piaci szereplő nemhogy növekedést, de az eladások csökkenését várja, nemcsak a regisztrációs adó, de a 2005-re tervezett áfa-bevétel is kisebb lehet a vártnál.

Bővebben:
http://www.radio.hu/index.php?…