A jogerősen szabadságvesztésre ítélt fogvatartottak a magyar szabályok szerint automatikusan elvesztik választójogukat. A strasbourgi emberi jogi bíróság azonban egy hasonló rendelkezést összeegyeztethetetlennek ítélt az uniós emberjogi egyezménnyel.

Magyaroszágon csak az előzetes letartózatásban lévők szavazhatnak a fogvatartottak közül. A jogerősen szabadságvesztésre ítélteknek nincs erre joguk. Egy angol férfi nemrég a hasonló brit jogszabály miatt beperelte az Egyesült Királyságot Strasbourgban, és nyert. A többi közt 12 ezer eurót. Az ítéletre a magyar igazságügyi minisztériumban is felfigyeltek.

Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a Híradóban azt mondta, hogy itthon is érdemes lenne megvizsgálni a magyar szabályozást, miután az Egyesült Királyságnak a törvényes szabályozását az egyezménnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a bíróság.

A magyar büntetjőjog egyébként ismeri a mellékbüntetésként kiszabható, úgynevezett “közügyektől eltiltás”-t. Az emberjogi szervezetek szerint ez bőven elég arra, hogy az arra valóban méltatlanok választójogát megvonják.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke úgy véli, nem indokolt minden szabadságvesztésre ítélttől megvonni a választójogot. Sokféle ügy miatt ülhetnek ma Magyarországon az emberek.